Zelf Tarwegras kweken, hoe doe je dat ? Tarwegras is een voedingstof die tegenwoordig steeds meer aan populariteit wint. Maar wat is Tarwegras dan eigenlijk. Tarwegras is de jonge spruit van de gewone tarwe waar ons dagelijks brood van word gemaakt. De spruiten worden geoogst als zij tussen 7 en 12 dagen oud zijn en worden dus nooit volwassen tarwe.

Het menselijk lichaam kan echter de bladeren en stengels van de stugge tarwe niet verwerken. Om die reden wordt tarwegras door een slowjuicer gehaald om zo het sap van de plant te winnen. Het sap wordt vervolgens gedronken of verwerkt tot poeders en pillen.

tarwegras-zaden
Tarwegras zaden

Druk op de voedselketen

Tegenwoordig staat de voedselketen aardig onder druk. Wij moeten terug naar een kleinere veestapel omdat wij te veel produceren en daarmee het milieu ernstig belasten door stoffen als cO² en methaan, gassen die bijdragen aan de opwarming van onze aarde. Het is dus tijd om te gaan kijken naar alternatieve methodes om ons voedsel te verbouwen. Dit is waar tarwegras en ook andere spruit en kiemgroenten uitkomst kunnen bieden.

Het kweken van zoals dit in de volksmond heet, MicroGroenten, heeft een veel kleinere cO² voetafdruk dan bijvoorbeeld vlees heeft. Voor vlees is veel water nodig maar ook veel grond om dieren op te laten grazen. Vervolgens produceren dieren mest en die mest bevat methaan en cO² en andere stoffen die nou niet direct goed zijn voor het millieu.

MicroGroenten kweken op kleine schaal

MicroGroenten zoals tarwegras kun je natuurlijk kweken op industriele schaal, maar je kunt het even gemakkelijk ook thuis doen. Je kunt als je het een beetje slim aanpakt het hele jaar door je eigen microgroenten kweken in een ruimte zo groot als een inloop kast. Alles wat je nodig hebt zijn een paar bakken om de grond in vast te houden en het water. Licht in de vorm van TL lampen. En een dag of 10 geduld tot de eerste oogst. In dit artikel laten wij zien hoe je op een klein oppervalk toch een heel jaar kan kweken en oogsten.

Wat heb je nodig om je eigen microgroenten te kweken

  • Om te beginnen een ruimte ergens in huis, dit kan de kelder zijn of de zolder maar het kan ook de elektriciteit kast zijn of een kast van gelijke grootte.
  • Afhankelijk van hoeveel bakken je wilt neerzetten kan een oud kantoor rek uitkomst beiden.
  • Voor elke plank in de kantoor stelling een TL of PL lamp met armatuur
  • 1 bak als je water alleen van boven wilt geven
  • 2 bakken als je water van boven en onder wilt geven (1 gesloten bak en 1 bak met gaten)
  • Iets om tijdens het kiemen de bak af te sluiten zodat het donker blijft (dit kan een extra bak omgekeerd zijn)
  • Zaden, denk bijvoorbeeld aan tarwegras, broccoli, doperwten, alfalfa, tuinkers etc
  • Water het liefst in een vernevelaar of handsproeier

Hoe begin je met het kweken van je eigen microgroenten als tarwegras

Zoals gezegd heb je een ruimte nodig om dit allemaal bij elkaar te brengen. Voor de een is dat een kast voor de ander is dat de zolder of kelder. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat wij een mooie ruimte hebben. Maar je zou dit bij wijze van spreken als in het oude kolenhok kunnen doen.

Vervolgens heb je iets nodig om je baken op kwijt te kunnen. Natuurlijk kun je planken aan de wand maken of je kunt zelf een kast bouwen. Wij hebben gekozen voor stalen rekken waar je bijvoorbeeld mappen of ordners in bewaart, zie hieronder. Het voordeel van op deze manier kweken is dat je veel ruimte bespaart en toch ruim kan oogsten.

Stalen rekken met planken

Aan de onderkant van de planken hebben wij armaturen geplaatst zoals je kunt zien. In ons geval zijn wij hier aan het experimenteren met verschillende type verlichting. Zo hebben wij TL, PL en LED verlichting simpelweg om te kijken wat voor ons het beste werkt. Dat blijkt uiteindelijk de PL lamp te zijn.

Welke bakken kies je om de grond in vast houden?

Ook hier geld weer dat je keuzes hebt. Zo zullen sommige mensen prima uit de voeten kunnen met de witte plastic bakjes van de chinees. Terwijl andere liever met grotere bakken wil werken. Het uiteindelijk resultaat blijft hetzelfde. Wij zelf gebruiken beide type bakken. Wij hebben modiform bakken en wij hebben bakjes van de chinees.

Modiform plastic tray
Modiform bakken

Deze modiform bakken hebben een lekker groot formaat (31x51x4 cm) zodat je zonder veel moeite ook twee soorten zaad naast elkaar kunt gebruiken. De twee bakken vallen netjes in elkaar en de onderste bak houd netjes een laagje water vast zodat jouw spruiten altijd water en voedingstoffen hebben. Hetzelfde kun je natuurlijk ook zelf bewerkstelligen met twee bakjes van de chinees waar je in 1 van de bakjes gaten maakt. Het resultaat blijft hetzelfde.

Modiform bakken en bakjes van de chinees

Welke verlichting ga ik gebruiken?

Elke plantje heeft licht nodig zo gauw het boven de grond komt. De plant haalt zijn energie uit het licht en het licht is nodig om de productie van chlorofyl op gang te brengen en te houden. Chlorofyl is het stofje in de plant dat zorgt dat de plant groen wordt. Chlorofyl is weer belangrijk voor de plant omdat dit deel uit maakt van de omzetting naar suikers. Zoals gezegd zijn wij aan het experimenteren geweest met licht. Hieronder kun je goed zien wat de verschillende soorten verlichting doen.

Van boven naar beneden is dit PL op de bovenste etage dan op de tweede etage is LED en de onderste etage is TL verlichting

Zoals je kunt zien hebben de verschillende typen verlichting ook verschillende kleuren. En toch worden alle drie systemen als daglicht lampen verkocht. Een daglicht lamp heeft een waarde van 6500K (Kelvin) dit is in theorie wit licht.

Toch zie je bij de LED verlichting dat de kleur compleet anders is. De tint is veel warmer. Maar ook de opbrengst in Lux of lichtsterkte verschilt

Het proces in het kort

  • Je begint met het weken van de tarwe. Voor het beste resultaat week je de tarwe ruim een dag in water.
  • Vervolgens laat je de tarwe uitlekken in een zeef of vergiet. Neem nu een platte schaal of bijvoorbeeld een bakplaat en verspreid de tarwe in een gelijkmatige laag.
  • Zet de plaat of schaal met tarwe nu weg op een donkere plek. Laat de tarwe nu een dagje staan om te kunnen ontkiemen. Voor het beste en snelste resultaat haal je tijdens deze dag de tarwe minimaal twee maal uit de schaal en spoel deze goed af. Tegen het einde van dag is de tarwe dusdanig ontkiemd dat het tijd word om te gaan zaaien.
  • Neem een ondiepe schaal of plaat en bedek die met een laagje potgrond of cocopeat. Verdeel de ontkiemde tarwe nu over het substraat in een gelijkmatige laag. Probeer zoveel mogelijk om de tarwekorrels niet op elkaar te laten liggen, tegen elkaar aan mag wel, Zaai dus niet te veel in één keer. Besproei nu het tarwezaad gelijkmatig met water uit bijvoorbeeld een plantensproeier. Dek nu de plaat of bak af met huishoudfolie. Prik met een vork of iets anders scherps een aantal gaatjes in het folie zodat de wasem weg kan. Zet de bak terug op een donkere plek en laat deze twee dagen staan. Vergeet niet om geregeld water te geven tijdens deze twee dagen.
  • Het is tijd om het folie van de platen of schalen te halen. Het tarwegras heeft tussen de 7 tot 12 dagen nodig om rustig op te groeien. Het tarwegras is klaar om te oogsten als het rond de 15 cm hoogte heeft bereikt. Geef gedurende deze dagen elke dag een beetje water.
  • Als het tarwegras ongeveer 15 cm hoog is kun je het oogsten. Knip of snijd het tarwegras op ongeveer 1 cm boven de grond af. Nu heb je tarwegras dat klaar is voor de slowjuicer.
  • Tarwegras word veelal gebruikt in de vorm van shotglaasjes waarvan men er 1 per dag nuttigt. Om 1 shotglaasje te vullen met sap van het tarwegras heb je ongeveer 40 gram tarwegras nodig. Draai het tarwegras door een slowjuicer en vang het sap op. Tarwegras heeft een smaak die niet voor iedereen is weggelegd. Je kunt om die smaak een beetje aan te passen het tarwegras sap mengen met een beetje sinaasappelsap. Mits goed afgesloten kun je geoogst tarwegras ongeveer een week goed houden in de koel kast.

Meer over Kiemgroenten en microgroenten kunt u hier vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.