Microgroenten kweken, hoe doe je dat en wat is hier nou zo geweldig aan. Microgroenten of Microgreens worden tegenwoordig beschouwd als een superfood. De jonge scheuten van bepaalde planten bevatten naast allerlei hoogwaardige mineralen en vitamine ook veel anti-oxidanten waardoor men microgroenten als een superfood is gaan bekijken. Microgroenten of kiemgroente, worden ook wel kersgroente, kiemen, spruiten of spruitgroente genoemd en is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.
De bekendste soort microgroente is waarschijnlijk tuinkers. Andere misschien minder bekende soorten zijn luzerne (alfalfa), broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucola kers, radijskers, mosterdkers en Chinese bieslookkers. Ook de kiemen van sommige bloemen zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden. Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten de kiemplantjes veel anti-oxidanten.
Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteeld, in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa, die door teelt in de duisternis wit blijft. Kiemgroenten zijn culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Thuiskweek gebeurt vaak met kweekbakjes, kweekpotten of op vochtig keukenpapier.
De meest gebruikte planten en kruiden voor microgrow zijn hieronder weergegeven.
- Kruisbloemenfamilie: broccoli, waterkers, radijs, bloemkool en rucola
- Madeliefjesfamilie: sla, andijvie en witlof
- Schermbloemenfamilie: dille, wortel, selderij en venkel
- Narcisfamilie: knoflook, ui en prei
- Amarantenfamilie: quinoa, amarant, biet en spinazie
- Komkommerfamilie: meloen, komkommer en courgette
Het kweken van micro groenten wijkt eigenlijk niet af van het kweken van gewone groenten in een moestuin. Je gebruikt net als in de moestuin zaden, iets van een grond medium als aarde of kokos en water. Wat veel mensen niet weten is dat keukenpapier eigenlijk een ideaal medium is. Maar ook een laagje aarde van een kleine 2 cm kan prima werken. Tot slot heb je een waterdichte schaal of plastic bak nodig. Daarnaast moet je iets hebben om het zaakje mee af te dekken om zo het perfecte klimaat voor je zaden te creëren. Het grote voordeel van kweken van micro groenten is dat je er geen tuin of balkon voor nodig hebt. Gewoon in het kozijn in het licht zetten en de natuur doet de rest voor jou.
Hoe start je met het kweken van microgroenten.
Het kweken van microgroenten lijkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Je dient je aan een paar basis regels te houden en dan komt het allemaal goed.
Hier een overzichtje van wat je nodig hebt om zelf microgroenten op kokos te kweken:
- Een ondiepe schaal of plastic bak (zonder gaten)
- Kokosvezel blokjes
- Zaad van een plant met eetbare bladeren
- Klein tuingereedschap
- plantensproeier
- Een raam met voldoende licht
Greenline verkoopt kokos substraat pillen en blokken. De kokos pillen zijn kleiner en geschikt voor bijvoorbeeld bloempotten terwijl de grotere blokken meer geschikt zijn voor grotere potten en bakken.
Om de koks pillen te gebruiken leg je een pil in een ondiepe schaal en daar voeg je langzaam aan steeds meer water aan toe totdat de pil is “uitgegroeid”. Je ziet de pil vanzelf uitzetten en steeds groter worden. Afhankelijk van de grote van het bakje of pot welke je gebruikt kun je een of meerdere kokospillen gebruiken.
Als de kokos volledig gehydrateerd is verdeel je de kokos gelijkmatig over het bakje. Verdeel de koos dusdanig dat er een gelijkmatige laag van ongeveer 2 cm ontstaat. Druk de laag niet te veel aan want dan word de grond te compact en krijgen de wortels het moeilijk met groeien.
Trek nu met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel een aantal mooie rechte voren of gleuven van ongeveer een halve centimeter diep. Je hoeft dit niet te meten want het is geen exacte wetenschap zo gezegd.
Verdeel nu het zaad over de voren zodanig dat in de toekomst elk plantje ruimte heeft om te groeien. Gooi dus niet de greppel helemaal vol met zaad maar doe dit met belijd.
Dek vervolgens het zaad af en besproei de kokos zodat deze goed vochtig is. En vochtig is dus niet nat.
Niet elk zaad hoeft te worden afdekt maar zeker de wat stevigere plantjes dien je wel af te dekken met substraat. Andere zaden kun je gewoon over de kokos uitstrooien. Je kunt in principe elke soort groente op deze manier kweken zolang het blad van de plant eetbaar is.
Dat houd in dat je vrijwel alle kruiden, bladgroenten, wortelgroenten, erwten, pompoen, tarwegras en zelfs zonnebloemen (mijn persoonlijke favoriet) kan kweken als micro groente.
De snelst groeiende en gemakkelijkst te verzorgen micro groenten zijn Mosterdblad en tuinkers, hier kun je eigenlijk nooit mee fout gaan. Je oogst ze binnen een week en ze zijn een geweldige keus om mee te beginnen.
Zet de microgroente op een warme, lichte plek maar zeker niet in direct zonlicht.
Dicht bij een raam is perfect maar dat betekent dat als je meerdere groenten wilt kweken je meerdere ramen moet hebben, of toch niet ? Het voordeel van micro groenten is dat ze weinig ruimte nodig hebben. Door op verschillende hoogtes te kweken kun je dus op een heel kleine ruimte best veel verschillende soortjes kweken. Denk bijvoorbeeld aan planken onder elkaar voor het raam. Stel je kan 2 bakjes per plank kwijt en je kunt 5 planken monteren dan kun je dus 10 soortjes kweken.
Het verschil tussen kiemgroenten en microgroenten
Niet heel veel mensen weten dit waarschijnlijk maar er is een verschil tussen kiemgroenten en microgroenten. Zo word van kiemgroenten zowel het zaad van het plantje als de kiem gegeten, denk maar aan Taugé bijvoorbeeld. Bij microgroenten eet je alleen de eetbare delen van de plant zoals het blad of de steeltjes. Microgroenten worden altijd net boven de grond afgeknipt.
Daarnaast is het zo dat kiemgroenten als Taugé in het donker worden verbouwd waardoor de kiem wit blijft. Kiemgroenten worden juist in licht gekweekt waardoor het plantje kleur krijgt en houd.
Kiemgroenten zijn bijvoorbeeld:
- mungbonen(taugé)
- linzen
- alfalfa
- radijs
- zonnebloem
- pompoen
- tarwe
- kikkererwt
- brocccoli
Microgroenten zijn bijvoorbeeld:
- boerenkool
- rucola
- erwten
- bieten
- uien
- radijsjes
- waterkers
- paksoi
- koriander
- basilicum
- peterselie
- bieslook.
Hoe verzorg ik mijn microgroenten
Zeker in het begin stadium is het van essentieel belang dat je elke dag de kokos beneveld met een plantensproeier. Als de grond droog komt te staan stopt het kiemproces.
En verder is het een kwestie van geduld. Het is puur van de soort af wanneer een plantje gaat ontkiemen. Zo kan het dus zijn dat als je bijvoorbeeld bieslook en basilicum op de zelfde datum zaait je de basilicum als veel eerder kunt oogsten als de bieslook.
Hoe dan ook na een dag of 5 zal je de eerste plantjes wel zo een beetje gaan zien en veranderd die bak met bruine aarde in een mooi groen perkje met eetbare plantjes die vol zitten met vitaminen en mineralen.
Het oogsten van microgroenten
Je begint met het oogsten als jouw plantjes ongeveer 5 cm hoog zijn. Tenzij het gaat om plantjes van erwtenÂ, zonnebloem of pompoenscheuten dan oogst je als het plantje ongeveer 10 cm is.
Vervolgens kun je de micro groente oogsten door deze af te knippen op een 1 cm boven de grond. Het is het best om de groenten direct te verwerken in een warme of koude maaltijd.
Wanneer je de hele bak leeg hebt geknipt, is het klaar en begin je opnieuw met zaaien. Overigens geld dit niet voor de scheuten van erwten, deze kan je namelijk twee keer oogsten voordat je opnieuw moet zaaien.
Hoe gebruik je microgroenten
Je kunt microgroenten rauw en uit de hand eten zonder enig probleem. Maar je kunt de microgroenten natuurlijk ook mengen door bijvoorbeeld een salade of als garnering op bijvoorbeeld een pastaschotel. Daarnaast kun je van veel microgroenten ook het sap gebruiken en dat door een smoothie mengen. Als je het sap gebruikt dan moet je de groenten veelal wel door een slowjuicer heen halen.
Slowjuicing van microgroenten
Sommige microgreens zoals tarwegras worden in een slowjuicer gegooid om zo het sap van de jonge spruiten op te vangen. Het sap word dan vervolgens in bijvoorbeeld een smoothie verwerkt. Maar wat is Slowjuicing nou precies en wat heb je daar voor nodig. Slowjuicing is een methode waarbij plant delen niet worden vermalen maar worden gekneusd op een lage snelheid. De theorie hierachter is dat niet alleen enzymen en voedingsstoffen zo beter bewaard blijven maar ook de vitaminen en niet geheel onbelangrijk de smaak beter behouden blijft. Deze methode is, vergelijkbaar met het koud persen van olijfolie of zoals men zegt, een imitatie van hoe een gebit dit zou verwerken.
Slowjuicers zijn overal te koop in allerlei maten en kleuren. Je kunt een slowjuicer het best vergelijken met de ouderwetse gehaktmolen die jouw moeder waarschijnlijk nog gebruikt heeft. Echter die bediende je handmatig en daar zijn tegenwoordig wel elektrische slowjuicers voor ontwikkeld.
Meer artikelen over Microgroenten & kiemgroenten kunt u hier vinden