Wij gaan zelf Alfalfa kweken. Alfalfa is in Nederland ook wel bekend als Luzerne. De naam Alfalfa is afgeleid van het Arabische “al-fac-facah” betekent zoveel als “Vader aller voedingsmiddelen”.

Alfalfa is een populaire kiemgroente en wordt dan ook in veel keukens gebruikt wereldwijd. De smaak is is te vergelijken met een milde nootachtige smaak. Vanwege de smaak wordt deze microgroente vaak in salades of op broodjes gebruikt voor een extra smaak sensatie. Alfalfa is de naam van de kiemgroente van een gewas dat wij kennen Luzerne.

alfalfa-zaden
Alfalfa of Luzerne zaden

Alfalfa of Luzerne wordt ook veelvuldig gebruikt in vee voeders. Alfalfa kan op dezelfde manier worden gebruikt bij de voedselbereiding als taugé, een andere bekende spruitgroente.

Is Alfalfa giftig ?

Er is een mythe die zegt dat alfalfaspruit giftig is en schadelijk kan zijn voor uw gezondheid door de aanwezigheid van lectine. Lecitine is een giftige verbinding die insecten verdrijft in het kiemstadium. De lectineconcentratie nam af in de oudere stadia (microgroen). Ook was de andere verbinding in kwestie een aminozuur genaamd canavanine. 

Luzerne bloem close-up

Rauwe alfalfazaden en spruiten zijn een bron van het aminozuur canavanine. Veel van de canavanine wordt tijdens het ontkiemen omgezet in andere aminozuren, dus spruiten bevatten veel minder canavanine dan niet-gekiemde zaden. Canavanine concurreert met arginine, wat resulteert in de synthese van disfunctionele eiwitten. Rauwe niet-gekiemde luzerne heeft toxische effecten bij primaten, waaronder mensen, wat kan leiden tot lupusachtige symptomen en andere immunologische ziekten bij gevoelige personen, en spruiten veroorzaakten deze symptomen ook bij ten minste sommige primaten wanneer ze een dieet kregen van 40% luzerne.
Stoppen met de consumptie van alfalfazaden kan de effecten omkeren.

De voedingswaarde van Alfalfa

Ook al is de gehele Luzerne plant een bron van gezonde voedingsstoffen, het zijn vooral de kiemen of spruiten van de plant die boordevol gezonde stoffen zitten zoals vitaminen, eiwitten en mineralen. het zijn de spruiten van de Luzerne plant die wij als de kiemgroente Alfalfa kennen. Hieronder zie je een opsomming van stoffen die je in Alfalfa kunt vinden.

  • Vitamine B1, B2, B3 en B6
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Kalium
  • Calcium (veelal in grote hoeveelheden )
  • IJzer
  • Fosfor
  • Seleen
  • Magnesium
  • Zink
  • Borium
  • Silicium
  • Chroom
  • Kobalt
  • Mangaan
  • Natrium
  • Molybdeen
  • Aluminium

Door alle mineralen en vitaminen die er in de alfalfa kiemen zit is het een groente die op veel gebieden nogal wat profijt kan leveren als het om onze gezondheid gaat. Alfalfa spruiten kunnen helpen tegen bijvoorbeeld gespleten haar, afbrokkelende en/of broze nagels. Maar het zou ook werken tegen zaken als nachtblindheid maar ook osteoporose word genoemd evenals een zwak beenderstelsel. Ook worden er zaken aan toegeschreven als dat het zou helpen bij het afvoeren van overtollig vocht en bij het helen van wonden en het zou bloedingen kunnen stelpen. In het algemeen kun je zeggen dat het nuttigen van Alfalfa spruiten mee helpt om het algehele weerstandsysteem van de mens op peil te houden.

Alfalfa kiemgroente

Toch is het vreemd dat de kiemgroente Alfalfa geen grotere bekendheid heeft. Naast dat het lekker is van smaak is het ook nog eens zeer gezond en zou het dus eigenlijk deel uit moeten maken van ons dagelijkse voedselpatroon. Alfalfa is te combineren in een groot aantal recepten en daarbij hoef je zeker niet vegetarisch, veganistisch of macro-biotisch te zijn/eten.

Hier onder vind je wat voorbeelden van gerechten die je makkelijk kunt combineren met Alfalfa spruiten.

  • Om te beginnen denk aan salades waar je sla of komkommer in verwerkt
  • kip kerrie sandwiches
  • Eiersalades
  • Roerbak eieren
  • Maar ook bij traditionele carpaccio is alfalfa een goede aanvulling in termen van smaak

Dit zijn zomaar wat voorbeelden maar hoe jij het gebruikt is een kwestie van experimenteren en uitproberen wat je lekker vind.

Hoe kweek ik Alfalfa kiemgroenten

Het proces om Alfalfa te kweken kun je verdelen in kiemgroenten of microgroenten kweken. Als je Alfalfa als microgroente wilt kweken dan komt het er in het kort op neer dat je de zaden verspreid over een plaat met substraat of grond of zelfs toiletpapier. Je maakt de zaden goed vochtig en zorgt ook dat de plantjes voldoende warmte en vocht hebben om te ontkiemen. Als de plantjes rond de 5 cm hoog zijn kun je ze dan boven de grond afknippen en in voedsel verwerken.

Je kunt alfalfa ook als kiemgroenten kweken. Dan lijkt het meer op een fijnere soort taugé. Ook hier zijn verschillende benaderingen maar wij bespreken de meest simpele hier. Doe wat zaad in een weckpot, hoe groter de weckpot hoe meer zaad je kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat als de zaden ontkiemen de ruimte in de weckpot snel kleiner wordt. Doe water bij de zaden en laat dit een aantal uren inweken. De bovenkant van de weckpot kun je afdekken met iets van gaas , een oude panty of een stuk oude vitrage. Het gaat er om dat er wel lucht bij kan komen maar dat je bij het spoelen de zaden makkelijk kunt afgieten. Zet het gaas vast met een elastiekje om de rand van de weckpot. Zet de pot nu weg op een donkere plek, het liefst in een kast zodat het echt compleet donker is. Spoel de zaden nu dagelijks minimaal 2 maal en laat deze dan enigszins uitlekken en zet de pot dan ook weer donker. Na een dag of twee tot 5, afhankelijk welk zaad je gebruikt zal je de plantjes zien ontkiemen. Laat de kiemen nog een paar dagen door trekken terwijl je steeds goed spoelt. Het wordt aangeraden om kiemgroenten wel te verwarmen voor verwerken in verband met bacteriën als Salmonella en E.coli.

Waar moet ik rekening mee houden bij het telen ?

Luzerne is een wat apart plantje namelijk omdat het giftig is voor zijn eigen soort (zelf-toxisch). Dit betekent in de praktijk dat je geen nieuwe planten tussen reeds bestaande planten kunt plaatsen. Als je dus nieuwe planten wilt hebben is het raadzaam eerst de grond goed om te ploegen maar nog beter is om er een ander gewas op te planten voor het jaar.

Luzerne

Luzerne is eigenlijk een vaste plant en kan het hele jaar door ontkiemen. De plant kan rustig 10 tot 12 jaar oud worden en word rond een meter hoog als je de plant zijn gang laat gaan. Afhankelijk van wat je met de plant wilt gaan doen moet je met wat dingen rekening houden. Luzerne is een wat apart plantje namelijk omdat het giftig is voor zijn eigen soort (zelf-toxisch). Dit betekent in de praktijk dat je geen nieuwe planten tussen reeds bestaande planten kunt plaatsen.

Als je dus nieuwe aanwas wilt maken kan je geen nieuwe planten plaatsen dus de oude planten. Als je op dezelfde grond nieuwe aanwas wilt plaatsen dien je de grond eerst grondig om te ploegen. Het is echter beter om er een jaar een ander gewas op te zetten.

Voor de kwekers van alfalfa spruiten is het dus belangrijk dat je voor iedere batch die je maakt eigenlijk het best nieuwe grond kan gebruiken.

Meer informatie over voor Microgrow en Kiemgroente geschikte zaden kunt u hier vinden