Wij gaan Aduki bonen kweken. De Aduki boon is een boon die in Azië veel wordt gebruikt in diverse gerechten en zelfs desserst. De Aduki bonen zijn over het algemeen makkelijk te gebruiken als je net begint met het kweken van microgroenten. Naast dat hij dus gebruikersvriendelijk is heeft de boon ook nog eigenschappen die hem een goede weerstand tegen schimmels biedt. 

Adukiboontjes zijn paarsrood zoals je hieronder kunt zien en kleiner dan de bij ons naturlijk overbekende bruine boon of kidneyboon. De Aduki heeft een smaak die het meest lijkt op een nootachtige maar ook enigszins zoete smaak. Om die reden word de Aduki boon in grote delen van Azië nogal eens bij desserts wordt gegeten.

aduki-bonen
Aduki bonen

Opvallend is dat de naam Aduki boon in Nederland totaal niet bekend was. Tegenwoordig horen we de naam steeds vaker vallen en dan vaak in combinatie met superfoods of microgroenten. Er zijn theorieen die aangeven dat de boon door zijn hoge vezelgehalte ook wel “de afslank boon of the weight loss bean” wordt genoemd. Wij hebben echter nog niet aantonen dat dit ook daadwerkelijk zo is dus dit laten wij dan maar even in het midden. Wat we wel weten is dat de Aduki boon een heel smakelijk boon kan zijn. 

Een boontje in opmars

In Nederland is de Kikkererwt aan het winnen aan populariteit maar ook de bruine boon is nog steeds populair. De Adukiboon is een prettige variatie op voorgenoemde bonen maar is daarnaast ook nog eens heel erg gezond. 
Ook al bevatten de adukibonen ongeveer hetzelfde eiwit- en vezelgehalte als andere boonsoorten, zij zouden meer micronutriënten bevatten dan ander soorten bonen. Volgens voedingsdeskundigen bevatten de Aduki bonen onder andere: foliumzuur, fosfor, magnesium en kalium. 

Welke bereiding gebruik je voor Aduki bonen

Net als met bijvoorbeeld bruine bonen is inweken de eerste stap tot het bereiden van deze bonen. Doe de bonen in een ruime pan water en week de bonen hierin voor minimaal 8 uur lang. De ingeweekte bonen kook je dan in een minuut of 40 gaar. Je kunt de bonen ook zonder inweking koken maar dan ben je al snel zo een 90 minuten verder. De gekookte bonen kunnen in zijn geheel gegeten worden net als bruine bonen, maar je kunt ze ook fijngehakt gebruiken of volledig ontdaan van hun vel fijngemalen worden tot bonenpasta. Maar je kunt Aduki bonen dus ook gebruiken als Microgroente.

Het gebruik van de Aduki boon in MicroGrow

De Aduki boon kan in theorie in minder dan 8 dagen uitgroeien tot microgreen hoogte. Hierbij is natuurlijk de omgeving wel van belang. Het moet zeker niet te koud zijn maar ook niet te warm en de vochtigheidsgraad is van belang. 

Aduki bonen zijn net als de soja en mungbonen familie van elkaar. De Aduki bonen groeien uit tot een gematigde vlinderbloemig plantje. Verder zijn Aduki bonen wel enigszins kieskeurig als het om de omgeving gaat. De boon geeft de voorkeur aan een vrij warme omgeving waar een groeitemperatuur van 25-30 °C of 77-86 °F aangehouden wordt. De bladeren zijn groot en knapperig en mensen gebruiken ze om sla te vervangen.

De Aduki bonen behoren tot de groep microgroenten die een een hoog eiwitgehalte bevatten. Daarvan is het bekend dat kan helpen bij het beheersen van diabetes.

  • Gemeenschappelijke naam: Aduki boon, Azuki boon, Red Cowpea, Rode boon
  • Dient te worden voorgeweekt: Ja
  • Smaakprofiel: Rijk en nootachtige smaak
  • Kleur: Boon = Bruin/Rood, Bladeren en stengels zijn groen
  • Voeding: n.v.t.
  • Gezondheidsvoordelen: Gelijk aan andere bonensoorten
  • Hoeveelheid zaad: Per bak van 25 bij 50 cm heb je ongeveer 60 tot 65 gram nodig
  • Kiemtijd: 2 tot 3 dagen
  • Oogsten na: 7 tot 8 dagen
Aduki bonen geoogst
Een blik op het Aduki blad

Meer informatie over zaden t.b.v het Kweken van Microgroenten vind u hier