Het is herfst en dan is het tijd om te snoeien of toch niet? Tenminste dat denken veel mensen toch is dit eigenlijk niet helemaal zo als je het zou moeten doen. In deze tijd van het jaar gaat de struik of boom in een soort van winterslaap en wordt steeds minder actief. Als je dan gaat snoeien duurt het helen van de snoeiwonden vele malen langer dan wanneer je dat doet als de boom of struik actief is.

Maar hoe zit het dan wel precies met dat snoeien ? Om te beginnen moet je altijd bedenken dat je snoeit om de boom, plant of struik helpt om lang mee te gaan en er goed verzorgd uit te zien. Een goed gesnoeide plant of struik zal veel rijker bloeien dan wanneer je niet zou snoeien of wanneer je dit niet helemaal goed doet. Door het snoeien maak je ruimte voor het jonge hout en breng je meer licht binnen in het hart van de plant. En licht en water zijn de meest essentiële zaken die een plant nodig heeft.

Voorjaarsbloeiers

Voorjaarsbloeiers zijn struiken en planten die al vroeg in het jaar , vóór 21 juni, in bloei gaan. Bij deze struiken en planten worden de bloemknoppen al gevormd in het voorgaande jaar. Dit begint meestal al direct na de bloei. De struik overwintert en opent zich vervolgens in de lente. Deze vroegbloeiende soorten snoei je het best meteen na de bloei. Snoei ze niet in de winter of het voorjaar, want dan knip je juist veel van de bloemknoppen weg.

Zomerbloeiers

Zomerbloeiers zijn planten en struiken die na 21 juni in bloei gaan. Deze struiken en planten groeien veelal op één jarig hout, en de bloemknoppen worden in de lente van hetzelfde jaar gemaakt. Deze zomerbloeiende struiken kun je in het voorjaar snoeien.

Waar moet je op letten bij het snoeien.

Op de eerste plaats kijk naar de natuurlijk vorm van de struik plant of boom. Takken die elkaar kruizen kun je weg halen. Zorg daarnaast voor een goede verdeling van takken over de struik en probeer zoveel mogelijk het hart open te houden zodat daar licht bij kan komen. Verder haal je al het dode hout weg. Zeker als jet dit voor het eerst doet is de vuistregel kleine stapjes, je kunt iets wel weg snoeien maar je kunt het niet terug zetten als het te veel was. Blijf altijd goed kijken naar de vorm van de struik of boom en doe als het nodig is anders een paar stappen terug om het geheel op afstand te bekijken.

Knip niet alleen een stukje aan het eind van een tak af, dun een struik liever een beetje uit. Knip of zaag bijvoorbeeld een oudere (te lange) tak helemaal weg tot de grond of vlak boven een goed ontwikkelde zijtak. Zo verjong je de struik.

Waar kun je nu het best knippen?

Als je goed kijkt kun je zien dat er takken knopen zitten ook wel knoppen genoemd of ogen. Hier zullen tijdens de lente nieuwe scheuten uit voortkomen. Een oog of knoop loopt in de regel uit in de richting waar het in wijst. Dit is handig om te weten want zo kan je beetje voorspellen waar een tak heen gaat groeien.

Als je vlak boven zo’n oog snoeit, dan zal dat oog de meeste groeikracht hebben en het snelst groeien. De vuistregel is knip boven een oog dat naar buiten wijst, op die manier blijft het hart van de plant of struik open.
De plek waar een tak gesnoeid wordt noemen je de snoeiwond. De struik of boom is op die plek gevoeliger voor parasieten, schimmels etc. Een snoeiwond van meer dan 10 cm maakt het dan ook moeilijk voor de struik om de wond te herstellen of te overgroeien. Het is dus raadzaam om dit zoveel mogelijk te voorkomen door bijvoorbeeld op tijd te snoeien. Is het nodig om echt dikke takken van een boom te snoeien, roep dan de hulp van een specialist in simpel weg omdat dit risico’s met zich mee brengt wanneer je dit zelf gaat doen.

Kijk naar de takkraag

Soms moeten takken dicht tegen de stam van de boom aan worden gesnoeid. Het is dan belangrijk om naar wat men noemt de takkraag te kijken. De takkraag is een meestal duidelijke rand tussen de tak en de stam. Het is belangrijk dat deze kraag blijft zitten. De snoeiwond zal hier door makkelijk en dus sneller kunnen herstellen en weer dichtgroeien. Zorg voor een scherpe zaag en zaag dan net een stukje voorbij de takkraag. Zorg daarbij voor een mooie gladde wond en dat bereik je het best met scherp snoeigereedschap. Zaag ook weer niet te ver van de stam om te voorkomen dat de boom op een “kapstok” gaat lijken. Als een tak wordt door gezaagd is er altijd een punt waarop de tak wil vallen en afbreekt. In veel gevallen zal de tak dan een stuk van de bast mee afscheuren. Om dit te voorkomen maak je eerst een zaag snede aan de onder kant van de tak.

Het juiste gereedschap gebruiken

Goed gereedschap is het halve werk werd mij vroeger altijd geleerd en niets is minder waar. Bij het snoeien gebruik je verschillende gereedschappen omdat je hoogstwaarschijnlijk ook verschillende tak diktes tegen komt. Voor de kleinere takken als twijgjes en en takken tot zeg maar 1 cm dik kun je heel goed een handsnoeischaar gebruiken. Een goede handsnoeischaar ligt goed in de hand en is zoals bij de meeste snoeischaren van 1 snijblad en een dik blad waar de tak op rust tijdens het knippen. In de meeste gevallen zijn allebei de bladen gebogen wat het knippen vergemakkelijkt.

berger-snoeischaar-1050-professional-open
Handsnoeischaar

Voor het grotere werk zijn er takkenscharen met lange handvaten waardoor kracht zetten makkelijker wordt. Je kunt takken die te dik worden om te knippen met een snoeizaag inkorten. Dit is een zaagblad meestal ook gebogen van vorm en vaak op een wat langere stok gemonteerd. De gebogen vorm van het blad helpt bij het zagen. Bij echt hoge bomen of zware takken is het wel aan te raden dit door een professionele boom trimmer te laten doen simpel weg vanwege het risico wat dit met zich mee brengt.

takkenschaar
Takkenschaar

Zoals bij al het tuinwerk moet u ook bij snoeien prima snoeigereedschap kiezen. Een schaar van het beste merk gaat een leven lang mee, de mesjes zijn zelfs verwisselbaar. Knip er nooit al te dikke takken mee. Dat kunt u beter doen met een takkenschaar of – goedkoper – met een snoeizaagje. Heel handig is een opklapbaar handzaagje, het blad is zeer scherp en u zaagt er gemakkelijk dikke takken mee door.

snoeizaag
Snoeizaag of takkenzaag

Ons gehele assortiment snoeischaren vind u hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.