De kruiden potten die Greenline aanbied zijn potten die bij uitstek geschikt zijn voor mensen met minder groene vingers of mensen die vaak wat langere periodes van huis zijn en toch zeker willen zijn dat de planten water krijgen. De kruidenpotten zijn namelijk voorzien van een uniek bewateringssysteem.

Deze zeer handige potten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren maar ook in 1 pot of 3 pots versies. De potten zijn voorzien van een lont dat in een water reservoir hangt. Door de capillaire werken van de aarde en de wortels van de plant ontstat er een water toevoer die zolang het reservoir gevuld is altijd zal bestaan. De plant kan vervolgens zelf bepalen of en wanneer hij water nodig heeft. U heeft alleen maar op het vlotter bloemetje te letten.

4009049402888_5

De kruiden pot wordt geleverd met een schijf gecomprimeerde aarde en basilicum zaad. Nadat de pot in elkaar is gezet en de binnen pot met aarde en lont is geplaatst is het een kwestie van zorgen dat het bloemetje zichtbaar blijft. Water geven doe je in daar waar het vlotter bloemetje omhoog komt. De pot bevat genoeg water (afhankelijk van de plant) voor zo een kleine drie weken.

Hoe werkt het precies

De kruiden pot is samengesteld uit drie delen namelijk de basis waar het water in gaat, een opzet pot waar de binnen pot in wordt geplaatst en de binnen pot met lont. De lont wordt om een spindeltje gedraaid en in de onderkant van de binnen pot door een van de water gaten gestoken. Vervolgens haal je de lont (katoenen koord) door openingen in de buiten pot. Als je nu de buiten pot op de basis plaatst zal de lont in het water komen te hangen. De lont zuigt vervolgens het water op en geeft dit eenmaal boven in de aarde weer af. Hierdoor is er een constante toevoer van vocht naar de wortels van de plant.

4009049402888_6
4009049402888_4

Uiteraard wilden wij ook weten of dit systeem werkt en dus hebben wij zelf ook maar even een pot in elkaar gezet. Wij hebben daarbij de pot gebruikt met deksel die het ontkiemen van zaden helpt omdat er een warm en vochtig klimaat onder de deksel ontstaat. Wij hebben basilicum zaad gebruikt om de simpele reden dat de potten hiermee worden geleverd als je de starters set koopt. Daarnaast is basilicum een van de meest makkelijke kruiden om zelf te telen en het word in vrijwel iedere keuken veelvuldig gebruikt.

Het resultaat

Nadat wij de pot in elkaar gezet hebben en de basilicum hadden gezaaid hadden wij eigenlijk niet verwacht dat het ontkiemen zo snel zou gaan. Het heeft 2 dagen geduurd voor dat wij allemaal jonge basilicum spruitjes in onze pot konden waarnemen en dus waren wij blij verrast. Het ontkiemen van het zaad wordt geholpen door dat er onder het deksel een soort micro klimaat ontstaat waar temperatuur en vochtigheid het proces op gang helpen en dan heb je na 2 dagen dus het eerste resultaat zoals je hieronder kunt zien.

Wij hebben zelf de simply soil tabletten gebruikt. Dit zijn tabletten geperste en gehydrateerde schijven van potgrond die, nadat je ze in water legt, per tablet een liter potgrond worden. Leg de schijf op een schoteltje met water en laat de schijf het water langzaam opnemen. Je zult zien dat het Simply Soil tablet uitzet en steeds groter wordt. Als het schoteltje leeg is en de grond is nog niet helemaal “gerezen”, voeg je simpelweg wat meer water toe, als de schijf bijna uit elkaar valt is de grond in principe klaar voor gebruik. Vervolgens zaai je datgene wat je wilt laten groeien en dan is het afwachten.

De potten zelf zijn zoals je hieronder kunt zien leverbaar in verschillende trendy kleuren zoals Fuchsia of Lime maar ook in simpel wit. Verder is er een versie waar je drie potten tegelijk in kwijt kan en dan is jouw eigen kruidentuintje natuurlijk snel gebouwd en het staat nog leuk ook. Hieronder zie je het totale aanbod van kruidenpotten zoals die bij Greenline te krijgen zijn.