Waarom Koi zo bijzonder zijn

Wat is dat , dat mensen honderden en soms wel duizenden of dollars euro’s uitgeven aan, een met alle respect “vis”, om die vervolgens de eerst 50 jaar te gaan verzorgen. Het houden van Koi is een hobby die veel tijd, geduld en vooral veel geld kost en niet geheel onbelangrijk de ruimte die je nodig hebt voor de vijver. Toch word de Koi vijver wordt steeds populairder maar hoe komt dat, waar komt die liefde voor de Koi vandaan ? Daarvoor moeten we eigenlijk in de geschiedenis van de Koi duiken.

Dus eerst maar even een stukje Wiki en geschiedenis

De koi (Cyprinus carpio carpio), ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd, is de nationale vis van Japan. ‘Nishiki’ is het Japanse woord voor ‘kleurig kleed’, terwijl ‘Goior Koi’ ‘karper’ betekent. De koi is een kweekvariant van de gewone karper (Cyprinus carpio) en geniet – vooral de laatste jaren – een grote populariteit in siervijvers. De taxonomische status van de soort is onzeker. De Japanse wilde karpers zijn Cyprinus rubrofuscus ofwel Cyprinus carpio rubrofuscus. De tendens is tegenwoordig om de soorten op te splitsen. Voor veredeling zijn koi gekruist met Duitse spiegelkarpers (Cyprinus carpio carpio), dus de koi met het onregelmatige schubbenpatroon van de spiegelkarper zijn dan hybriden.

Hoewel een Chinees boek uit de Jin-dynastie (4e eeuw) de koi vermeldt als een bontgekleurde karper, wordt aangenomen dat het kweken van koi als siervis in de 19e eeuw in de Japanse prefectuur Niigata zou begonnen zijn, toen rijstboeren ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan andere. De opvallende karpers werden gevangen en apart gekweekt. In de 20e eeuw werd een aantal kleurvarianten als norm gesteld, met name de wit-rode Kohaku. Pas in 1914 werden deze normen bekend voor de buitenwereld, toen de Niigata Koi tentoongesteld werden op de jaarbeurs van Tokio. Enkele koi werden toen geschonken aan kroonprins Hirohito.

Toen de transporttijden verkortten en de bewaarmogelijkheden – onder meer met de komst van plastic zakken – verbeterden, werd de wereldwijde verspreiding van de Japanse koi een feit. In Europa was het Verenigd Koninkrijk het eerste land waar de koi hobby voeten aan de grond zette. Maar al snel volgden andere landen, waaronder Nederland, België en Duitsland. Schattingen over het aantal koivijvers in Nederland en België variëren van 50.000 tot zelfs 400.000.

Koi als huisdier

Nederland is een land vol huisdieren en iedereen heeft daar zijn eigen voorkeur in. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen ik ben een honden mens of ik ben echt een katten mens. De reden dat wij honden katten als huisdieren houden heeft vele facetten maar wat iedereen zal erkennen is het gevoel dat deze dieren je begrijpen en liefde geven. Nou weet ik niet of dat laatste helemaal waar is maar dat ze je lijken te begrijpen als zeker waar. Vreemd genoeg verwacht men van een “met alle respect Vis” niet dat deze zulke kenmerken zou hebben. Niets is minder waar, naar mate de Koi ouder wordt en steeds door dezelfde persoon gevoerd wordt ontstaat er wel degelijk herkenning. Dit gaat bij lange na niet zo snel als bij een hond of kat maar het gebeurd wel. Dat kan zo ver gaan als dat de vis komt als je hem roept. Verder zijn er veel Koi eigenaren die je zullen vertellen dat er rust uit gaat van een Koi vijver als je ernaast zit.

Het fokken met Koi

Het houden van Koi kan ook lucratief zijn, denk maar eens aan het aantal jongen wat één koi kan voorbrengen, je praat dan over duizenden jongen per jaar. Als je dan bedenkt dat sommige van deze Koi 3 jaar later rustig 800 euro op kunnen brengen dan word het hebben van een Koi vijver ineens een stuk interessanter. Een jonge mindere kwaliteit Koi kan nog altijd zo maar 300 euro opleveren. Hou er wel rekening mee dat je de jongen van de oudere vissen moet kunnen scheiden dus dat is ineens twee bassins.

Waarom zijn Koi zo duur

De reden dat Koi zo duur zijn heeft meerdere oorzaken. Op de eerste plaats uiteraard de populariteit. Zoals dat ook met andere huisdieren zoals met name bij honden gebeurd is dat er een trend ontstaat, denk maar de Dalmatiër of de Sint Bernhard maar dit gaat ook verder in de onderwater wereld denk maar aan Nemo het anemoon visje.
Een andere reden is dat Koi heel erg oud kunnen worden en daarnaast ook langzaam groeien. Het vraagt heel veel kennis, zorg en geduld om een Koi 50 jaar te laten worden. Hoe ouder en groter de vis hoe duurder de vis. En dan zijn er nog de tekeningen van de Koi die mede bepalend kunnen worden in de prijs. Maar net als met 150 jaar oude Bonsai boompjes moet je ook een zeer groot deel van jouw tijd en geduld opofferen als je Koi wilt houden en ze ook zo oud wilt zien worden. Voor de echt  liefhebber is dit nou precies waarom Koi zo bijzonder zijn.

 

 

1 reactie

  1. Goed om meer te weten te kopen over de geschiedenis van de Koi. Ik vind het zelf fascinerende vissen door de grootte en verschillende kleuren die ze hebben. Ik hoop zelf ook een vijver te kunnen graven in mijn toekomstige tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.