Mosterdzaad opkweken als kiemgroenten of microgroenten is niet zo moeilijk als men zou denken. De witte mosterd of gele mosterd (Sinapis alba) is een plant die tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) behoort. De plant wordt als groenbemester gebruikt. Van de zaden wordt mosterd gemaakt. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bloeit de plant met gele bloemen. Vandaar dat in Nederland ook over gele mosterd wordt gesproken.

Mosterdzaad (Sinapis alba) kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan het o.a. als specerij worden gebruikt en voor ‘t maken van azijn. Maar je kunt het ook laten ontkiemen waardoor een heerlijk kiemgroente ontstaat.

mosterd-zaden
Mosterd zaden

Familie: Mosterd valt in de familie van kruisbloemigen

Voedingsstoffen: Mosterdzaad is rijk aan vit. A, B en C / calcium, ijzer en fosfor / koolhydraten en eiwitten.

Smaak en toepassingsmogelijkheden: Ontkiemd mosterdzaad is pittig, en uitstekend te gebruiken in bijvoorbeeld een salade, of gecombineerd met een hartig broodbeleg.

Let op !!! Mosterdzaad/kiemen is/zijn niet geschikt voor mensen met een mosterd-allergie.

Je kunt zowel de bloemen, blaadjes en zaadjes van de mosterdplant gebruiken. In de keuken zijn het over het algemeen de zaden en de mosterdpoeder die als pittige smaakmaker worden toegevoegd. Maar ook de verschillende soorten mosterd pasta laten wel zien hoe veelzijdig het mosterd plantje kan zijn. Als je alleen al kijkt naar het aantal verschillende soorten mosterd die je in de winkel kunt kopen, dan spreekt die veelzijdigheid voor zichzelf. Daarnaast kun je mosterd natuurlijk op allerlei manieren verwerken denk maar aan marinades, kaas- en vleesgerechten en sausjes.

Mosterd zoals iedereen die wel kent
Mosterd zoals iedereen die wel kent

Als je van een beetje pittig houd is mosterd iets wat je zeker aan zal spreken. Je kunt het werkelijk aan alles toevoegen waar je een beetje pit in wilt hebben. Een voorbeeld waar het vaak op word gegeten is roggebrood met roomkaas en daar wat mosterd kiemen overheen. Mosterdzaad word ook veel gebruikt bij het inmaken van groenten. Denk maar aan de pot augurken in de ijskast daar zitten veelal ook mosterdzaden in naast allerlei andere kruiden zoals peperkorrels bijvoorbeeld.

Mosterdzaad bij het inleggen van augurken
Mosterdzaad bij het inleggen van augurken

Mosterdzaad als kiemgroente

Je kunt mosterdzaad ook als kiemgroente gebruiken. Je laat het zaad dan ontkiemen en voordat het een echt plantje word eet je de kiemen dan in bijvoorbeeld salades. Het ontkiemen van mosterdzaad is echt super simpel zoals dat voor veel kiemgroenten geld. Wat je nodig hebt is een potje, een stukje gaas om het potje mee af te dekken, mosterdzaad, water en een donkere plek.

Doe wat mosterdzaad in het potje en zet de zaden onder water. Laat deze een dagje inweken en spoel de zaden dan goed af. Je kunt het gaasje laten zitten en gebruiken om het zaad weer mee af te gieten. Giet de zaden af en zet deze op een redelijk warme maar vooral donkere plek weg. In een keukenkastje werkt prima.

De volgende dag spoel je de zaden wederom, dit doe je 2 x per dag. Na een dag of 3 tot 4 zal je dan de zaden zien ontkiemen. Laat ze dan nog een dag of twee verder gaan terwijl je nog steeds 2 x daag spoelt met koud water. Nu zijn jouw kiemen klaar om te verwerken in jouw gerechten.

Omdat het hier om kiemgroenten gaat is het raadzaam de kiemen te verwarmen om zo infecties met Salmonella of E.coli te voorkomen. Bij microgroente hoeft dat in principe niet die kun je rauw eten.

Mosterdzaad als microgroente

Zoals hierboven al werd aangegeven kun je mosterdzaad ook als microgroente opkweken. Het proces is dan wel net even anders. Om te beginnen heb je daar een liefst plat bakje voor nodig afhankelijk van hoeveel je wilt opkweken uiteraard hoe meer je in een keer wilt opkweken hoe groter de bak die je nodig hebt. Verder heb je een groeimedium nodig, dit kan grond zijn maar dat kan zelfs toiletpapier of keuken papier zijn.

Verspreid het zaad regelmatig over het groei medium. Gebruik niet te veel zaad vlak op elkaar want de plantjes hebben wel iets van ruimte nodig om te kunnen groeien. Te dicht op elkaar dan kunnen zij elkaar verstikken.

Besproei nu het zaad met een planten sproeier tot alles goed nat is en zet de bak dan donker weg net als bij kiemgroenten. Zaden ontkiemen namelijk in het donker, licht hebben zij pas nodig als het plantjes worden. Zorg dat de zaden vochtig blijven en vochtig is dus niet drijfnat.

Als je ziet dat de zaden ontkiemen en een mooie kiem zijn geworden kun je de plantjes naar het licht verplaatsen. Laat nu de plantjes lekker groeien tot zij een hoogte hebben die jij prettig vind om mee te werken. Knip of snij de plantjes nu op ongeveer een centimeter boven het groei medium af. Nu kun je de Microgroenten in jouw gerechten verwerken. In tegenstelling tot kiemgroenten kun je Microgroenten prima rauw eten.

Mosterdzaad in de tuin

Mosterdveld

Natuurlijk kun je mosterdzaad ook gewoon in de tuin planten. Mosterd is een eenjarige plant die best vrij snel opkomt en ook grote vormen aan kan nemen. Er zijn gebieden waar mosterd floreert en waar planten rustig 2,5 tot 3 meter hoog kunnen worden.

Meer artikelen omtrent Microgroenten en kiemgroenten kunt u hier vinden