Berglinzen kweken hoe dat je dat ? Berglinzen of Linzen, worden als sinds de oudheid gegeten. In deze tijd stonden linzen bekend als het ‘arme man’s vlees’. De Berglinze is peulvrucht microgroente die ongeveer hetzelfde werkt als de sojaboon of gerst. Linzen bevatten een grote hoeveelheid eiwitten en vezels. 

Linzen
Linzen

De linze (Lens culinaris) is de peulvrucht van een gewas dat al voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd werd. Het feit dat de linze wordt genoemd in het Oude Testament, getuigt hiervan. De eigenlijke linze is het zaad van de plant, dat gedroogd wordt verhandeld, in verscheidene kleuren en groottes. Linzen hebben tijdens de groei veel warmte nodig, zodat in Nederland en België dit gewas slechts op kleine schaal, en dan meestal in de glastuinbouw of onder een tunnel verbouwd wordt. Echter in landen met een warmer klimaat kun je velden vol met linzen vinden.

Berglinzen in open veld
Berglinzen in open veld

Linzen zijn een vezelrijk voedingsmiddel. Naast vezels bevatten Linzen grote hoeveelheden vitamines, plantaardige eiwitten en anti-oxidanten. Daarnaast bevatten linzen complexe koolhydraten wat kan bijdragen aan aan afval dieet. Vooral de aanwezigheid van vitamine B1 maakt het geschikt als vleesvervanger. Linzen zijn dus goed en voedzaam in ieder dieet. Linzen zijn er verschillende varianten zoals rode of groene linzen.

Linzen variaties
Linzen variaties
  • Gemeenschappelijke naam: Linzen, Berglinzen, Groene linzen, Rode Linzen, Bruine Linzen, Linzenscheuten
  • Moeten worden voor geweekt: Ja
  • Smaak: Een mild bittere erwt-achtige smaak
  • Kleuren: Mooie levendige groen blad met lichtgroene stengels
  • Voeding: Vitamines B1, B2, B6 en B11, zij bevatten een laag vetgehalte, vezels, Magnesium, Fosfor, ijzer en verschillende anti-oxidanten.
  • Gezondheidsvoordelen: Draagt bij aan de gezondheid van ogen, botten, hart en meer
  • Hoeveelheid zaad: Per bak van 25 bij 50 cm gebruik je ongeveer 30 tot 35 gram zaad
  • Kiemtijd: 2 tot 3 dagen
  • Oogst tijd: 7 tot 12 dagen

Veel van de, met alle respect, wat meer op leeftijd geraakte Nederlanders zullen linzen wel eens op het menu hebben gezien. Juist omdat linzen voedzaam waren en niet te veel koste stonden zij in de jaren 60 nog wel eens op het menu. In Nederland zijn linzen niet zo heel populair terwijl in andere landen linzen veel worden gegeten denk maar aan bijvoorbeeld een land als India waar linzen in Curry’s worden verwerkt of de Marokkaanse keuken waar linzen ook geregeld gebruikt worden.

Je kunt linzen echter ook gebruiken in een veel eerder stadium van het plantje namelijk de kiem. Linzen zijn zeer makkelijk te ontkiemen en worden als zodanig dan nog wel eens in met name vegetarische gerechten ook verwerkt. Het op kweken is zo simpel als het maar kan. Net als bij andere kiem soorten hier op onze pagina’s heb je niet veel meer nodig dan een potje, wat gaas, bijvoorbeeld een stuk vitrage (NIET die van je moeder stukknippen), een elastiekje en water. Verder een donkere ruimte, hoe donkerder hoe beter.

Linzzen spruiten
Linzen spruiten

Je kunt linzen laten kiemen op een natte papieren handdoek of in een pot (hydrocultuur). Echter wij geven er de voorkeur aan om linzen te telen op grond of cocopeat, dit werkt net zo goed als kiemen op een nat keukenpapiertje. Omdat Linzen een wat groter zaad is en ook een wat hardere buitenkant heeft, is het raadzaam het zaad een tijdje (8-12 uur) te laten weken om zo de kiemkracht te helpen.

Doe wat Berglinzen in het potje en zet deze onder water. Laat de linzen een paar uur weken en giet dan het water af. Zet het potje nu donker weg. Vervolgens spoel je de linzen twee maal per dag goed uit. Dit kan met het gaasje op het potje en het gaasje werkt vervolgens weer als een zeefje. Giet na het spoelen het potje leeg en zet het weer donker weg. Na een aantal dagen , afhankelijk van hoe donker het potje staat en de temperatuur rond het potje, zal je dan de eerste berglinzen zien ontkiemen. Blijf de linzen spoelen tot dat je ze gaat gebruiken.

Meer informatie over zaden t.b.v het Kweken van Microgroenten vind u hier