Zelf radijs kweken is supersimpel. Radijs wordt gekiemd uit radijszaad en hebben een pittige, licht anijsachtige smaak. De meeste mensen hebben wel eens radijs gegeten tenminste het eetbare deel van de radijs namelijk de knol. Net als bij andere groenten zijn er ook onder radijs verschillende varianten te vinden. Dat kan zijn in smaak maar ook in kleur. De meeste mensen kennen radijs als de kleine rode bolletjes met wit vruchtvlees, maar wist u dat er ook witte radijs bestaat of meer roze radijs.
Radijs wordt vaak verwerkt in salades om zo het gerecht wat meer pit te geven. Toch is niet iedereen een liefhebber van de kleine rode knikkers juist omdat zij nogal scherp van smaak kunnen zijn. Maar radijs kan ook worden gebruikt als kiemgroente of microgroente.
Radijszaad (Raphanus sativus) levert een frisgroene kiemgroente op.
Familie: kruisbloemigen
Voedingsstoffen: Rijk aan vit. A, B1, B2 en C / ijzer, kalium, calcium, magnesium, natrium en fosfor.
Smaak en toepassingsmogelijkheden: Radijskiemen hebben een pittige, ietwat peperige smaak die heel goed combineert met bijvoorbeeld kaas op een toastje. Ook laten de kiemen zich uitstekend verwerken in salades.
Radijs als kiemgroente of microgroente
Radijs kan, net als bijvoorbeeld taugé en alfalfa, als een kiemgroente worden gebruikt. Kiemgroenten zijn eigenlijk niets meer of minder dan het allereerste stadium van het plantje. Deze groenten kenmerken zich allen door een lekker pittige smaak en een zeer hoge voedingswaarde omdat het plantje net begint aan zijn leven. Bij micro groenten laat je de kiem verder doorgroeien tot dat het echt een plantje is geworden. Je kunt dan de jonge plantjes oogsten en gebruiken net als bijvoorbeeld tuinkers.
Met woorden als kiemen en kiemgroente krijgen mensen al snel het idee dat zij een witte jas moeten aantrekken en een laboratorium moeten opzetten, echter niets is minder waar. Om kiemgroenten te maken van radijs heb je genoeg aan een paar simpele middelen die in vrijwel iedere keuken wel te vinden zijn.
Wat heb je nodig om zelf radijs te kweken
Je hebt een pot of potje nodig, wat gaas zoals bijvoorbeeld een stukje oude vitrage, water en een donkere plek waar je zaden neerzet om het proces op gang te brengen. Een goede plek kan een keukenkastje zijn omdat daar de temperatuur wel redelijk hoog genoeg is om het ontkiemen op gang te brengen. Doe wat zaad in een pot(je), leeg het gaasje over de opening van de pot en zet dit vast met een elastiekje. Vul dan de pot met water en laat de zaden een paar uur weken. Afhankelijk van welk zaad je gebruikt moet je misschien het ene zaad wat langer laten weken dan het andere zaad. Vuistregel is 2 uur weken maar zaden die een hardere buitenkant hebben moeten wat langer weken.
Giet na het weken het water af. Je kunt dit gewoon door het gaasje doen want dat werkt dan als zeef. Zet nu het potje weg op een donkere plaats. Voor het beste resultaat is het raadzaam een redelijk warm plekje te vinden omdat warmte een belangrijk deel is van het kiem proces.
Om te voorkomen dat je vervelende bacteriën aantrekt zoals als E.Coli of Salmonella is het goed om de kiemen zeker 2 maal daags goed te spoelen. Je kunt dat allemaal doen met het gaasje op de pot. Giet na het spoelen het water weg en zet het potje weer donker en warm weg. Na een aantal dagen (afhankelijk uiteraard van het zaadje) zal je zien dat er witte of groene puntjes uit het zaadje komen. Dat is een teken dat het zaad aan het ontkiemen is. Je blijft dan wel gewoon spoelen tot je klaar bent om de kiemen te gaan gebruiken. Houd de kiemen wel op een donkere plaats. Zo gauw er licht bij komt gaat het een echt plantje worden en groen worden.
Je kunt ook kiezen om kiemgroenten te maken op keukenpapier. Daarbij is het belangrijk om het keukenpapier goed vochtig (dus niet drijfnat ) te houden. Deze methode wordt ook vaak gebruikt om Microgroenten te maken. Microgroenten zijn plantjes die wel al echt als plantje ontwikkeld zijn. De Microgroenten worden geoogst als de plantjes tussen 10 en 15 centimeter zijn en die worden afgeknipt op een centimeter boven het substraat waar zij op groeien. Je kunt microgroenten ook kweken op een dunne laag aarde of cocopeat.
Meer informatie over zaden t.b.v het Kweken van Microgroenten vind u hier