Misschien heeft u onze Decoratie Zaaisets al gezien ergens op onze website, zij het in de winkel of misschien de pagina Decoratieve zaaisets . Dit artikel laat zien hoe de zaaisets worden gebruikt. Om die reden is dit ook een artikel om wat vaker op terug te komen als je het verloop wilt kunnen zien vanaf het moment van zaaien tot het moment van oogsten. Dit artikel begint met het zaaien maar zal steeds worden aangevuld om te laten zien hoe zo een leuke zaaiset zich ontwikkelt.

Wat is een zaaiset

Een Decoratieve zaaiset is een combinatie van een zinken bakje met hydrokorrels, aarde en zaad. Elke decoratieve zaaiset heeft een eigen soort zaad variërend van tomaten tot aardbeien. De zinken bak is een sieraad in elke keuken zeker als deze mooi gegroeid zijn en klaar voor gebruik. Sommige zaaisets komen met 2 soorten zaad zoals op de foto hieronder waar Bieslook en Basilicum bij zitten.

Zaaiset bieslook en Basilicum
Zaaiset bieslook en Basilicum

Onze zaaisets zijn een aanwinst voor iedere keuken. Wat is er nou lekkerder als jouw eigen vers gekweekte kruiden kunnen gebruiken in jouw gerechten. Verse kruiden zijn altijd lekkerder dan gedroogde kruiden uit een potje. Ze zijn meestal gezonder en hebben veel meer smaak dan uit een potje. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens leuk staat in de keuken.

Hoe gebruik je deze Decoratieve zaaisets

Het gebruik van deze zaaisets is super simpel. Je begint met de hydrokorrels die je over de bodem van het zinken bakje verdeeld. De korrels zorgen er voor dat er ruimte blijft tussen de grond en de bak waar overtollig water word opgeslagen voor later gebruik. Hierover heen stort je ongeveer 90% van de aarde. Vervolgens verdeel je het meegeleverde zaad over de aarde. Gebruik niet direct het hele zakje maar verdeel dit gelijkmatig over de grond. Houd rekening met het feit dat een plantje ruimte nodig heeft om goed te kunnen groeien. Als je het zaad hebt verdeeld dan dek je alles af met de resterende 10% aarde die je nog over hebt. Besproei de grond met een planten sproeier zodat deze vochtig is (vochtig is iets anders als nat) en dek het bakje dan af met keukenfolie. Prik wat ventilatie gaatjes in het folie en zet het bakje vervolgens op een goed verlichte plek. Verderop in dit artikel zullen wij dit nog eens stap voor stap behandelen. Overigens staat er een hele mooie duidelijk handleiding op de binnenkant van de wrapper zoals je hieronder kunt zien. Voor een overzicht van onze zaaisets klikt u hier.

Zaaiset geopend met handleiding
Zaaiset geopend met handleiding

Wat zit er in een zaaiset

Onze zaaisets bestaan uit een zinken bakje, een zakje hydrokorrels, een zakje met aarde en afhankelijk van de set een of twee soorten zaad. De foto hieronder toont de inhoud van de decoratieve zaaiset Bieslook en Basilicum.

Wat zit er in een Zaaiset
Wat zit er in een Zaaiset

De decorative zaaiset in gebruik nemen

Je begint met het open maken van de wrapper. Deze zit aan twee kanten met nietjes dicht en in het midden een plastic sticker. Als je de wrapper voorzichtig open maakt heb je dus ook gelijk een gebruiksaanwijzing in handen. Nadat je de wrapper hebt geopend pak je de inhoud uit en dan begin je met stap 1.

Stap 1 – Het verdelen van de hydrokrorrels

De eerste stap is het verdelen van de hyrdrokorrels. Verdeel de korrels regelmatig zodat de hele bodem van de zinken bak bedekt is. Met een beetje puzzelen en schuiven kun je de hele bodem bedekken met de korrels.

Stap 1 - Verdelen van de hydrokorrels
Stap 1 – Verdelen van de hydrokorrels

Stap 2 – De aarde verdelen

Open de zak meegeleverde aarde en verdeel ongeveer 90% van de zak over de zinken bak. De overige 10% houd je apart om later de zaden mee af te dekken.

Stap 2 - De aarde verdelen
Stap 2 – De aarde verdelen

Stap 3 – Gelijkmatig verdelen van het zaad

De derde stap is het uiteindelijke zaaien. In de zakjes zit meer zaad dan je nodig hebt voor 1 zinken bakje. Gebruik dan ook niet gelijk een zakje zaad maar verdeel het zaad regelmatig over de aarde. Plantjes hebben licht , vocht en ruimte nodig. Als je al het zaad in een keer gebruikt is er een grote kans dat de plantjes te dicht op elkaar komen te staan en elkaar zodoende verstikken.

Gebruik niet al het zaad ineens
Gebruik niet al het zaad ineens
Zaad gelijkmatig verdeeld
Zaad gelijkmatig verdeeld

Stap 4 – Afdekken van het zaad met aarde

Als je het zaad gelijkmatig over de aarde hebt verdeeld is het tijd om het zaakje af te dekken. Neem het restant van de aarde en dek daar mee het gezaaide zaad af. Vervolgens besproei je de aarde tot deze goed vochtig is ( vochtig is iets anders als nat, houd dit in uw achterhoofd ).

Afdekken met aarde
Afdekken met aarde
Afgedekt met aarde
Afgedekt met aarde

Stap 5 – Afdekking met keukenfolie

Plantjes hebben vocht en warmte nodig om te kunnen ontkiemen. Het vocht heb je inmiddels al toegediend door te sproeien en nu is het tijd om de warmte binnen te houden. Door het afdekken met keukenfolie creëer je een microklimaat onder het folie wat het zaad in staat stelt te ontkiemen. Dit afdekken is een belangrijke stap in het proces. Prik voor ventilatie een aantal gaatjes in het folie zodat een te veel een damp weg kan. Als de plantjes eenmaal groot genoeg zijn kun je het folie weer verwijderen.

Afdekken met keukenfolie
Ventilatiegaatjes prikken in keukenfolie
Ventilatiegaatjes prikken in keukenfolie
De zaaiset ready to go
De zaaiset ready to go

De Decoratieve zaaiset is nu ready to go. Plaats het bakje op een goed verlichte plek maar niet in direct zonlicht om uitdroging te voorkomen. Na een aantal dagen zie je dat er iets aan het gebeuren is, heb geduld. Kleine groene puntjes steken hun hoofd boven het maaiveld.

Wordt vervolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.