Wat is ijzergebrek (Fe) en hoe ga je het tegen

IJzergebrek is voor een plant IJzer is erg belangrijke voedingstof voor een plant. Het is een mineraal dat door de plant gebruikt wordt voor de vorming van bladgroen. Bij een ijzertekort, worden vooral de jongere bladeren het hardst getroffen. Het speelt daarnaast een zeer grote en belangrijke rol in het fotosynthese proces. Daarnaast is ijzer een co-enzym. Co-enzymen zijn betrokken bij de werking van eiwitten, zoals enzymen.

Wat zijn de oorzaken van ijzergebrek? 

IJzergebrek kan meerder oorzaken hebben. Uiteraard begint alles met het substraat. Een goed substraat is van essentieel belang voor uw plant. Het is dus zaak de conditie van uw substraat constant te monitoren. Hieronder een aantal veel voorkomende afwijkingen die ijzergebrek tot gevolg kunnen hebben

  • Te weinig ijzer beschikbaar in de bodem of het substraat.
  • Te hoge pH waarde in de bodem of het substraat.
  • Te lage bodemtemperatuur.
  • Te veel zink of mangaan in de bodem of het substraat.
  • Te veel licht op het voedingsvat.
  • Algen in het voedingswater.

Welke planten kunnen getroffen worden?

Het treft vooral zuur minnende planten, zoals de bijvoorbeeld rhododendron en de azalea, die groeien in alkalische grond (grond waarvan de pH waarde hoger ligt dan 7).
De grond waarin deze planten groeien is dus vooral erg kalkrijk. IJzergebrek komt vooral vaak voor bij appel- en perenbomen.

Hoe herken je ijzergebrek?

IJzergebrek wordt voor het eerst zichtbaar in de kop van de plant. Een jong blad ziet eruit of het gebleekt is. De bladeren worden geel, waarbij de nerven echter groen blijven. De oorzaak daarvoor is  dat na vastlegging, ijzer niet verder verdeeld kan worden in de plant. Het resultaat is dan dat de nieuwe bladeren dus continu voorzien moeten worden van nieuw ijzer vanuit de wortels. Echter doordat ijzer alleen via de worteltoppen wordt opgenomen moet de plant steeds nieuwe wortels blijven aanmaken om in de ijzerbehoefte te blijven voorzien.

Hoe pak je ijzergebrek aan?

Om ijzergebrek tegen te gaan kun je ijzer toevoegen door bijvoorbeeld HealthyGardening MicroPlus te gebruiken. Dit is een ijzerspray voor de groeifase en de eerste drie weken van de bloeifase. Dit additief stimuleert de vorming van bladgroen, verhoogt de weerstand en versnelt de groei en bloei van de plant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.