Uw plant vraagt om Kalium(K) waarom ?

​Kalium is een zeer belangrijke voedingstof voor uw gewas. De aanwezigheid van Kalium (K) draagt zorg voor het goed verlopen van een groot aantal processen binnen in uw plant. Het word door de plant gebruikt voor fotosynthese, maar ook voor productie en transport van koolhydraten, energievoorziening en vochthuishouding. Kalium (K) wordt ook wel een kwaliteitselement genoemd en dat heeft alles te maken met het feit dat het bij zoveel processen betrokken is. Kalium (K) zorgt bijvoorbeeld ook voor kwaliteitseigenschappen zoals smaak, kleur, geur en houdbaarheid. Het zal dus duidelijk zijn bij een (K) tekort zullen vele functies in mindere mate uitgevoerd met vaak zeer ongewenste resultaten. Let wel op want een overmaat kan zoutschade veroorzaken.

De mate van invloed van kalium op de plant

De invloed van Kalium in de plant is na stikstof (N) het hoogst. Het is dus vreemd dat er toch veel minder over bekend is. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat kalium nergens “ingebouwd” zit, zoals bijvoorbeeld stikstof in eiwitten en enzymen. Het komt alleen in opgeloste vorm voor in de plant als kaliumionen (K+). Het drooggewicht van een plant bestaat voor 1,0% uit kalium. Dit gemiddelde varieert van 0,5 tot 5,0% afhankelijk van het gewas. Aardappelen, uien en koolgewassen zijn bijvoorbeeld sterk kalium behoeftig.

Vochthuishouding en celspanning

Kalium regelt de wateropname (osmose), doordat het als K+-ion in het celvocht aanwezig is. Door de opname van water in de cel wordt cel spanning opgebouwd. Je kunt dus wel stellen dat het bijdraagt aan de stevigheid van de plant. Daarnaast helpen de stevige celwanden in het gewas om het minder gevoelig voor plagen en aantasting te maken, met name door schimmels. De osmose speelt ook een belangrijke rol bij het openen en sluiten van de huidmondjes van de plant. Dit mechanisme is niet alleen belangrijk voor de verdamping, maar ook voor de inlaat van CO2 (koolstofdioxide) en daarmee voor de fotosynthese.

Kalium maakt gewassen beter bestand tegen de kou en dat is niet onbelangrijk voor wintergewassen (winterhardheid). Het effect is eigenlijk tweeledig: aan de ene kant voorkomt kalium als zout in het celvocht snelle bevriezing van het celvocht. Tegelijkertijd zorgt het voor een goede wateropname. Wat de meeste mensen waarschijnlijk niet weten is dat vorstschade eigenlijk het verdrogen van de plant is.

Uw plant vraag om Kalium K waarom?
uw-plant-vraagt-om-kaliumk-waarom-2

 

Transport van stikstof en suikers

Kalium wordt als K+ (positief geladen ion) door de wortels opgenomen. Het wordt daarom door de plant gebruikt als compensatie van negatief geladen ionen zoals nitraat, fosfaat en aminozuren. De plant is hierdoor in staat om transporten te verzorgen, bijvoorbeeld van suikers en zetmeel van de bladeren naar de andere delen van de plant.

Hoe herken ik kaliumgebrek en kaliumovermaat?

Ondanks het grote belang van kalium krijgt het element niet zoveel aandacht bij de bemesting. Dat komt omdat er vrijwel nooit echte problemen ontstaan. Kalium is zeer mobiel. Als er een tekort dreigt, zorgt de plant er zelf voor dat de plekken waar het element het hardst nodig is, voorzien worden.

Bij gebrek aan kalium ontstaan dunnere celwanden, waardoor het gewas minder stevig is. Daarnaast uit een tekort zich in een zwakke groei en verdrogingsverschijnselen. Zeer specifiek zijn de afgestorven randen bij de oudere bladeren. Daar is het kalium weggehaald, waardoor de vochthuishouding niet goed functioneert. Bij een absoluut kaliumgebrek stagneert zo’n beetje alles. De plant zal dan sterven.

kalium-tekort

Voor het aanvullen van Kalium tekorten raden wij HealthyGardening KALIUM (K)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.