Het grote belang van Stikstof (N)

Stikstof is één van de belangrijkste elementen die een plant nodig heeft. Het is een belangrijk onderdeel van eiwitten, chlorofyl, vitaminen, hormonen en DNA. Stikstof is, als een component van enzymen, betrokken bij alle enzymreacties en het speelt een actieve rol in het metabolisme van de plant.

Stikstof wordt door de plant hoofdzakelijk opgenomen in de vorm van nitraat en ammonium. Het kan echter ook via kleine organische moleculen worden geabsorbeerd. Het is voor de plant van essentieel belang dat de balans tussen nitraat en ammonium in correct is, dit om te voorkomen dat de rhizo-sfeer (wortelomgeving) een te hoge pH waarde zou bereiken. De balans tussen nitraat en ammonium dragen dus voor een groot deel bij aan de smaak en houdbaarheid van de oogst

In de plant vind een proces plaats waarbij Nitraat in de plant wordt omgezet in ammonium met behulp van het nitroreductase-enzym. Ammonium wordt vervolgens in organische moleculen opgenomen. Stikstof heeft een positieve invloed op de groei van de plant. De plant krijgt grotere bladeren, meer takken en de vegetatieve periode wordt verlengd.

Wat zijn de symptomen van Stikstof tekort

 • De stelen en stengels worden paars
 • bladeren worden geel en vallen uiteindelijk af. Bij sommige planten worden bladeren paars zoals bij sommige koolsoorten. In de meeste gevallen blijft de plant ook kleiner dan normaal
Het grote belang van stikstof
het-grote-belang-van-stikstof-2

Hoe ontwikkelt een stikstof tekort zich

 •  Je zult Symptomen als eerste te zien bij de grotere bladeren in de midden- en bovenste delen van de plant.
 • De plant wordt in zijn geheel lichter van kleur.
 • De grotere bladeren in het onderste deel van de plant worden lichtgroen. De bladstelen van de kleinere bladeren worden nu ook paars.
  Er verschijnen kenmerkende verticale paarse strepen in de steel.
 • De bladeren in het onderste deel van de plant worden steeds geler en na verloop van tijd wit. Tenslotte verdorren de bladeren en vallen af.
 • De groei is zichtbaar geremd: kortere planten, dunnere stengels, minder bladvorming en kleinere bladeren.
 • Ook de bovenste en middelste delen van de plant worden steeds geler en witter.
 • Op groeipunten blijven de bladeren wat langer groen, maar ze zijn een stuk minder groen dan bij een normaal stikstofniveau.
 • Er vindt een gedwongen bloei en aanzienlijk bladverlies plaats.
 • Een aanzienlijke vermindering in de opbrengst.

Wat zijn oorzaken voor een stikstof tekort

Het tekort aan stikstof kan worden veroorzaakt door onjuiste voeding of het geven van voeding met onvoldoende voedingsstoffen. Substraten die veel vers organisch materiaal bevatten, kunnen een stikstoftekort veroorzaken omdat de micro-organismen het stikstof binden. Veel stikstof kan gebonden zijn, vooral in de eerste weken. Dit wordt later dan vrijgegeven, maar dan is het meestal al te laat.

Hoe pak je een stikstof tekort aan

 • Verhoog de EC van de voeding en spoel het substraat hier goed mee.
 • Voeg zelf stikstof toe aan de voedingsoplossing via ureum, bloedmeel, drijfmest of een speciaal ‘mono-voedingsstof‘ product.
 • Bespuit de onderkant van de bladeren met een stikstofoplossing. Dit kun je het best aan het eind van de dag doen, net voordat het licht uitgaat.
  Zorg dat je geen verbranding van de bladeren veroorzaakt.

Voor de behandeling van Stikstof(N) tekorten raden wij HealthyGardening Nitrogenium aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.