Magnesium (Mg) tekort en hoe je dat oplost
Magnesium is een essentieel element voor planten. Magnesium vormt de bouwstenen voor chlorofyl (bladgroen) en is daarom essentieel voor de fotosynthese van de plant. Daarnaast is Magnesium een belangrijke rol toebedeeld bij de overdracht van energie. Het is net als calcium een onderdeel van ons leidingwater en is van invloed op de waterhardheid. Anorganische magnesium meststoffen worden op dezelfde basis geproduceerd als die worden gebruikt voor kalium meststoffen.
Hoe herken ik een Magnesium tekort
Bij een tekort aan magnesium is het bladgroen in de middellange-oude bladeren onder de bloeiende top enigszins gebroken. Magnesium wordt naar de jonge delen van de plant getransporteerd. Deze verdeling is zichtbaar als roestbruine vlekken en/ of vage, onregelmatige gele vlekken tussen de nerven. Een licht tekort aan magnesium heeft nauwelijks effect op de bloei, maar hoe verder de bloemen ontwikkelen, hoe duidelijker de symptomen zichtbaar worden.
Hieronder zie je grafisch uitgelegd met voorbeelden hoe magnesium tekort er uit ziet zowel in het begin stadium als in de verdere ontwikkeling van de plant
Wat zijn de symptomen van Magnesium tekort
Een tekort is niet direct zichtbaar, het is iets dat zich langzaam ontwikkelt. Over het algemeen zal je de eerste tekenen va magnesium tekort gaan zien ergens tussen de 4e tot 6e week
- Het begint met het verschijnen van kleine, roestbruine plekjes en/of gele onregelmatige vlekken in het blad van gemiddelde leeftijd(onder de top van de plant meestal)
Jonge bladeren en vruchten worden niet beïnvloed en zullen zich dan ook normaal ontwikkelen. - Als er niets word ondernomen zullen de plekken toenemen in aantal maar ook in afmeting. De plant ziet er ziek uit omdat de symptomen zich over de hele plant verspreiden.
- Als het probleem acuut wordt, zul je symptomen zich ook op het jonge blad gaan manifesteren en zal de bloemproductie worden geremd
Waardoor ontstaat een Magnesium tekort
Een oorzaak voor een Magnesium tekort kan zijn opname geremd wordt door bijvoorbeeld:
- Zeer natte, koude en/of zure omgeving van de wortel
- Grote hoeveelheden Kalium, Ammoniak en/of Calcium ten opzichte van de magnesium hoeveelheid. (denk bijvoorbeeld aan hoge concentraties calciumcarbonaat in drinkwater of Calcium rijke kleigronden)
- Een veeleisende plant met een beperkt wortelstelsel
- Een te hoge EC waarde in het groeimedium waardoor verdamping wordt belemmerd.
Wat is de oplossing voor Magnesium tekort
- Bij een aangetoond tekort kun je de plant het best bespuiten met een 2% oplossing van Epsom zouten
- Bij voeding via de wortels:
Anorganisch: Epsom zouten op hydro-cultuur of kieseriet (magnesiumsulfaatmonohydraat)
Organisch: Gecomposteerde kalkoen of koeienmest
Om magnesium tekorten aan te vullen raden wij HealthyGardening MagnesiumPlus aan