Een plant in huis is meer dan een mooi ornament. De meeste mensen zullen er niet zo snel bij stil staan maar een plant is echt meer dan alleen maar een mooi stukje natuur in je interieur. Naast mooi zijn doet een plant ook nuttige dingen in huis. Zo zijn veel planten luchtzuiverend. Zij halen Co2 uit de lucht en geven daar verse zuurstof voor terug. Een ander bij komend voordeel van het hebben van planten in huis hebben is dat planten zorgen voor een gezonde luchtvochtigheid in huis.

Zeker tegenwoordig, waar de meeste huizen worden verwarmd door CV installaties zijn planten eigenlijk onmisbaar. De CV ketel geeft een zeer droge warmte af en de lucht in huis droogt hier ook door uit. Natuurlijk kan je dat deels oplossen met goede ventilatie maar dat is een passieve oplossing. Planten in huis nemen is een meer actieve manier om de lucht ion huis op een gezond niveau te houden.

Grote of kleine planten

Het maakt daar bij niet zo heel veel uit of je nou grote of kleine planten in huis haalt. Iedere plant neemt Co2 op en geeft zuurstof af in meer of mindere mate. Een plant neemt ook fijnstof op en stoot die niet meer uit. Dat is erg handig als je een huis woont waar gerookt bijvoorbeeld of als je bijvoorbeeld aan een drukke verkeersader woont. Autoverkeer en dan met name vrachtverkeer stoten veel fijnstof uit en dat komt in onze huizen terecht. Dan is het dus een prettige gedachte om te weten dat jouw planten een deel van dat fijnstof opnemen. Goede voorbeelden van planten die als luchtzuiverend worden aangeduid zijn bijvoorbeeld de Dracaena, Yuka, Sanseveria, Krulvaren en Spatiphyllum.

De kwaliteiten van planten in huis

Als je bijvoorbeeld erg vatbaar bent voor griepvirussen in de winter, dan kan het helpen om een paar planten in huis te zetten. Ze zijn natuurlijke luchtbevochtigers. Planten in huis kunnen helpen om keelpijn, een verstopte neus of hoesten tot een minimum te beperken.

Naast dat planten zuurstof produceren, verschonen ze de ook lucht, denk maar aan de opname van Co2 en fijnstof. Onderzoek naar de Graslelie heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat NASA de Graslelie op een lijst met luchtzuiverende planten gezet, voor groen dat in afgesloten ruimtestations dienst zouden kunnen doen. Er hangen allerlei giftige stoffen in de lucht zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia, maar planten kunnen deze voor ons giftige stoffen omzetten in schone stoffen.

Als je snel bent afgeleid, loont het misschien een plant neer te zetten: uit onderzoek blijkt dat een plant op de werkvloer helpt bij de concentratie. Steeds meer bedrijven hebben dat ook opgepikt en brengen groen in hun bedrijven. Een mooi voorbeeld is de fabriek van autofabrikant Ferrari waar auto’s worden gebouwd te midden van grote plantenbakken.

Werkvloer Ferrari fabriek

Planten lijken bloeddruk verlagend te werken . Een door de Kansas State University uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die van een operatie herstelden, sneller herstelden als ze bloemen en planten in hun kamer hadden én ze hadden een lagere bloeddruk.

Planten kunnen ook helpen bij een beter slaap patroon. Dit heeft veel te maken met de zuurstof die ze omzetten, maar ook om de aromatische stoffen die ze uitstoten. En iedereen weet dat als je lavendel neerzet je veel makkelijker in slaap valt.

Maar ik heb geen groene vingers

Veel mensen denken dat je de spreekwoordelijke groene vingers moet hebben om kamerplanten te verzorgen. Toch is dat niet altijd waar. Er zijn zat planten soorten te vinden die zeer vergevend zijn als het op verzorging aankomt. Denk bijvoorbeeld maar aan cactussen.

Cactussen zijn waarschijnlijk de makkelijkste planten als het gaat om verzorging

Uiteraard heeft iedere plant verzorging nodig maar dat is per plant zeer verschillend. Als je dus planten in huis haalt is het wel handig om te kijken of je planten kan vinden die ongeveer dezelfde zorg nodig hebben. Zo hoef je bijvoorbeeld maar 1 x per week aandacht aan je planten te schenken waar je dat anders misschien 2 of 3 x per week aan verschillende planten moet geven.

Planten in de slaapkamer, een goed of slecht plan ?

Een plant is een levend wezen met een geheel eigen leefwijze. Zoals de meesten van ons wel weten nemen een planten en bomen overdag C02 op en geven daar zuurstof voor terug.

Echter ‘s nachts draait dit proces 180 graden om. Dan neemt de plant ineens zuurstof op en geeft Co2 af. Dat is niet wat je wilt als je ligt te slapen. Het is niet voor niets dat veel mensen denken dat het dus helemaal niet zou kunnen. Je kunt best planten in de slaapkamer hebben mits je er geen jungle van maakt en als je maar goed ventileert. Nou is goede ventilatie altijd belangrijk maar zeker ‘s nachts in een slaapkamer met planten.

Veel gemaakte fouten bij kamerplanten

De meest voorkomende fout bij de verzorging van uw kamerplanten ligt in de water huishouding. Iedere plant neemt vocht op in een ander tempo en hoeveelheid. Sommige planten willen veel water en andere planten willen het liefst steeds een klein beetje zolang het maar vochtig is. Er zijn planten die geen probleem hebben met “natte voeten” maar er zijn ook planten die daar aan dood kunnen gaan. In het kort komt het dus neer op weten wat je plant vraagt en het zoeken van de balans tussen nat en droog.

Een ander punt waar het fout zou kunnen gaan is plantvoeding. Te veel kan de plant “verbanden” te weinig kan de plant vatbaar maken voor ziektes en schimmels en heeft vaak een slappe plant als resultaat. Ook hier draait het om balans. Als je niet zulke hele groene vingers hebt kun je misschien het best kiezen voor een zelfregulerende meststof.

Planten voor beginners of voor gevorderden

Planten zijn net als andere levende wezens zij hebben bepaalde zorg nodig en hebben daarnaast hun eigenaardigheden. Met andere woorden niet iedere plant is even makkelijk om te verzorgen. De meest makkelijke plant om te verzorgen is waarschijnlijk de cactus. Die vraagt weinig water, veel licht en die kan je rustig 2 of 3 weken aan zijn lot overlaten.

Andere sterke planten die tegen een stootje kunnen zijn bijvoorbeeld de Sanseveria, de Yucca of de Dracaena. Deze maken er geen probleem van als je een keer vergeten bent water te geven.

Een stuk minder makkelijk maar wel populaire plant is bijvoorbeeld de Calathea. De Calathea vraagt om een plekje in de schaduw. Daarnaast vraagt hij om een koele plek met een hoge luchtvochtigheid en moet je de kluit nat houden door er lauw water overheen te gieten. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de natuurlijke leefomgeving van de plant. In het geval van de Calathea zijn dat tropische (regen)wouden in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Daar leeft de plant is een bodem plant en staat dus nooit echt in het volle licht. Het dient dus aanbeveling om een beetje in te lezen over de planten die jij op het oog hebt.

Welke voedingsbodem is het best

Potgrond is een prima voedingsbodem voor uw planten, het wordt al 100en jaren gebruikt dus slecht kan het niet echt zijn. Het nadeel van potgrond is echter dat het al snel een rommeltje achterlaat bij het overpotten. En dat als een plant omvalt de potgrond door het halve huis ligt.

Goede potgrond is licht en luchtig

Een andere optie is het gebruik van Hydrokorrels. Hydrokorrels zijn korrels van gedroogde klei. Als grondstof wordt kalkarme klei met fijn verdeelde organische bestanddelen gebruikt, die wordt gemalen, gegranuleerd en tot 1200 Â°C wordt verhit in een draaitrommel oven om zo opgeblazen kogelvormige korrels te verkrijgen. De kern van de korrels heeft dichte poriën waardoor de plantwortels goede grip hebben. Hydrokorrels zijn ook hygiënischer, om die reden worden Hydrokorrels ook vaak gebruikt in ziekenhuizen en kantoorgebouwen. De aanschaf van Hydrokorrels is wel iets duurder maar dat wordt gecompenseerd met een langere levensduur van de plant en vaak kun je kleinere potten gebruiken.

Hydrokorrels

Houd je planten schoon

In de natuur worden planten schoongehouden door regen. De regen spoelt stof en dergelijk van het blad waar door de poriën of bladmondjes in het blad weer vrij komen. Een schone plant “ademt” dus beter als hij schoon gehouden wordt. Nou is het laten regenen in je woonkamer niet direct aan te bevelen. Je kunt jouw planten schoonhouden met bijvoorbeeld een plumeau maar je kunt je planten ook besproeien of onder de douche zetten.

Houd wel rekening met de vochtigheid van de grond dus zorg dat je echt alleen het blad onder de douche houdt. Als je planten met bloemen hebt haal dan de dode bloemen er geregeld uit om rot te voorkomen.

Moet je kamerplanten snoeien ?

Een veel gestelde vraag is of je kamerplanten moet snoeien. Het antwoord is simpel en dat is ja als het om meerjarige planten gaat. In principe is het zo dat elke plant groeit als je hem snoeit. Doe dit zo een beetje rond om de winter wanneer de plant in “winterslaap” gaat. Mocht een plant niet meer uit die winterslaap komen snoei de plant dan ongeveer 20% terug. Voor enkeljarige planten is dit niet nodig omdat deze na de bloei of vrucht dragen komen te overlijden.

Grote of kleine planten

Een kamerplant is een stukje natuur in huis. In de natuur groeien grote en kleine planten zij aan zij en zijn vaak ook afhankelijk van elkaar. De kleine plantjes die minder licht willen staan in de schaduw van de grote jongens om hem heen. Bij kamerplanten denken we meestal aan de plantjes die onze ouders vroeger in huis hadden zoals Begonia’s, Calathea’s, Crotons etc. Vaak waren dit plantjes van een kleine 30cm hoog die op de vensterbank voor het raam werden geplaatst.

Kamerplantjes in de vensterbank

Toch kan het ook anders. Eigenlijk ben je bij het uitzoeken van kamerplanten alleen afhankelijk van de ruimte die jouw huis bied. Niet alleen om de plant heen maar vooral ook boven de plant. Sommige kamerplanten kunnen namelijk erg groot worden. Denk maar aan een Ficus Elastica of Rubberboom. Deze plant wordt rustig kamerhoog als je hem goed verzorgt. Maar je kan deze planten dus ook al groter aanschaffen.

Grote planten vullen een ruimte snel op dus je heb er niet zo veel van nodig. Het is echter iets dat echt op smaak aankomt. Niet iedereen is liefhebber van een halve boom in huis, dus dan kies je voor een klein blijvende soort of een half hoge soort.

Het mag duidelijk zijn dat planten in huis een functie hebben. Zij helpen mee om een gezonde omgeving in huis te creëren. Eigenlijk zou elk huis dus planten in huis moeten hebben. Tegenwoordig hoef je ook niet echt meer een opleiding van de land en tuinbouwschool te hebben om toch mooie kamerplanten te hebben. Daar brengen planten sfeer in huis of het nou grote of kleine plantjes zijn. Als de plantjes gezond zijn en stralen worden zij ook al heel vaak een onderwerp van gesprek.

Planten online bestellen via Greenline

Greenline levert ook kamerplanten. Groot of klein dat maakt niet uit. Maak simpelweg een keuze uit ons assortiment en bestel uw plant. De plant word dan afhankelijk van de levertijd bij u thuis bezorgd netjes ingepakt en klaar om direct van te gaan genieten.

Voor een volledig overzicht van onze kamerplanten klikt u hier

Zomaar wat planten uit ons assortiment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.