Welke kruiden zet je in jouw kruidentuintje ?

Je hoort mensen vaak zeggen “Ik zou graag eigen verse kruiden kweken, maar ik weet niet waar ik moet beginnen”

Op zicht is dat niet vreemd als je bedenkt hoeveel kruiden soorten er zijn die je zelf zou kunnen kweken. Toch zouden wij iedereen die het maar horen wil aanraden zelf verse kruiden te kweken al is het maar in de vensterbank. Maar met welke kruiden begin je dan ?

Dit is een beetje afhankelijk van het type keuken jij het meest gebruikt. Kook je veelal Nederlands dan gebruik je andere kruiden als wanneer je meer van de Italiaanse of Franse keuken houdt. Elk land, elke streek, heeft zo zijn eigen kruiden die zij verwerken in hun (streek)gerechten.

spice-370114_1920

Kruiden of Specerijen zit daar nou eigenlijk verschil tussen ?

Je zou denken van wel toch ? Specerijen en kruiden zijn beide plantaardig. Het verschil tussen de twee is niet ergens in vastgelegd. In de volksmond komt er meestal op neer dat met kruid meestal verwezen wordt naar een specerij afkomstig van een kleine groene plant. Deze groeien vaker in meer gematigde klimaten en men gebruikt voornamelijk het bladgroen en stengels als smaakmaker.

Met specerij denken wij meestal aan smaakmakers uit andere, voornamelijk tropische klimaten. Van deze planten worden ook de bloemknoppen, meeldraden, zaadjes, vruchten, bast, en wortelstok gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Kaneel of Koriander zaad.

Zoals gezegd kruiden en hun gebruik in recepten zijn afhankelijk van het land en de streek waar het recept vandaan komt. Uiteraard zijn er kruiden bij die keukens overlappen maar in de regel kun je wel stellen dat iedere streek zo zijn eigen gebruiken heeft op het gebied kruiden.

Denk maar aan de Franse keuken waar in bijvoorbeeld Lavendel wordt gebruikt. Iets wat je in een Aziatische keuken niet snel zal zien.  In Frankrijk wordt een kruid als Dragon bijvoorbeeld weer veel meer gebruikt dan in bijvoorbeeld Italië. Daarentegen is er geen land dat zoveel Basilicum gebruikt als de Italianen. 

Bij het starten van een kruidentuintje moet je dus bedenken wat je het liefst kookt en dus het meest gebruikt. Kook je veel Italiaans dan begin je bijvoorbeeld met Basilicum, een makkelijk plantje in onderhoud en je haalt er grote hoeveelheden blaadjes af. Ruim genoeg om je eigen pesto te maken, je recepten mee te bewerken en ook genoeg om mee te garneren. 

herbs-2523119_1920
eggshell-4042471_1920

Klein beginnen

Klein beginnen is iets wat je altijd zou moeten doen als je iets nieuws gaat doen. En je kunt al op een heel klein oppervlak een klein kruidentuintje beginnen. OP de foto hiernaast zie je een wel heel kleine oplossing maar waarom niet. Het is een begin en als het werkt waarom niet het staat ook nog leuk. Wil je echter wat groter dan kun je gebruiken maken van onze kruidenpotten 

Op de website van Pastamammamia wordt in een blog een voorbeeld gegeven van hoe je met heel weinig spullen toch een goed resultaat kan boeken. Zij hebben daar een start gemaakt met een kruidentuintje met behulp van onze kruidenpotten.

Natuurlijk zal het best eens fout gaan maar dat is niet erg. Uiteindelijk zul je zien dat jouw gerechten nog beter gaan smaken dan zij al deden met jouw eigen gekweekte kruiden. 

Heb je een vensterbank dan kan je al beginnen.

Producten om jouw kruidentuintje mee te starten