Wat zaai jij volgend jaar in jouw tuin? Het is een vraag die eigenlijk ieder jaar weer terug komt. Het is dus weer tijd om na te denken over wat we volgend jaar willen doen met de tuin of balkon. Gaan we alles betegelen of gaan we overal gras leggen. Of willen we misschien toch iets meer uit onze tuin halen. Greenline bied een zeer ruim assortiment zaden voor uw tuin en balkon. Van bloemen tot de heerlijkste groenten en kruiden je vind het er allemaal.
De tijd om beslissingen te nemen over de tuin is in de winter voor dat we daadwerkelijk gaan beginnen aan de tuin. We hebben de tuin al winterklaar gemaakt en nu gaan we nadenken over wat wij in het voorjaar gaan doen. Dit is dus de tijd dat de vraag wat zaai jij volgend jaar gaat spelen. Misschien zit je al jaren tegen een tuin aan te kijken met alleen gras en wil je nu eigenlijk wel iets anders. Misschien wil je wel een hoekje van de tuin gebruiken voor een moestuin. Of wil je prachtige bloemen borders langs de randen van jouw tuin.
Balans zoeken
Voor een uitgebalanceerde tuin moet je een beetje na denken over wat je precies wilt en op welke plek en in welke periode. Niet alles groeit en bloeit hetzelfde zoveel mag wel duidelijk zijn. Dus om een tuin te maken die het hele jaar door aan jouw wensen voldoet vraagt iets meer dan zeggen ik gooi er zand of tegels in. Het ins natuurlijk niet voor niets dat er tuinarchitecten bestaan, maar met wat tijd, moeite en logisch denkwerk kun je zelf een heel eind komen.
Welke functie heeft de tuin
De vraag welke functie een tuin heeft schrikt misschien een beetje af maar het gaat simpelweg om de vraag wil je een bloementuin om insecten en vlinders en vogels aan te trekken of wil je een moestuin om boontjes en meloenen te weken. Iedere “functie” heeft namelijk zijn eigen speciale aandachtspuntjes.
Iedere tuin waar bloemen of gewassen staan zijn afhankelijk van natuurlijke bestuivers zoals insecten. Het is dus wel belangrijk om in jouw tuin planten en gewassen te hebben staan die insecten als bijen aantrekken.
Daarnaast kan het zijn dat je de grond zelf wat moet bewerken omdat een bloemen perk nou eenmaal iets anders vraagt van de bodem als bijvoorbeeld groenten. Dat betekent dus dat je rekening moet houden met het onderhoud van de tuin en hoe je dat voor je zelf makkelijk maakt.
De bloementuin
De bloementuin is die tuin waar je overal waar je kijkt bloemen en planten in bloei ziet staan. Zo een tuin is vaak vol met kleur en geuren die belangrijke insecten aantrekken die weer nodig zijn om de bloemen te bestuiven. Maar niet elke plant of bloem groeit en bloeit in dezelfde periode van het jaar. Heel veel hangt daarbij af van het weer.
Denk maar eens aan het aantal uren licht op een dag of de temperatuur of van droog of nat weer. Dit heeft allemaal invloed op de ontwikkeling van uw planten en bloemen en dus van uw tuin. Een van de belangrijke aspecten is de grond temperatuur. In bevroren grond groeit eigenlijk niets zoveel is wel bekend. De grond moet wel op een bepaalde temperatuur zijn wil zaad zich kunnen ontkiemen en ontwikkelen tot een plantje. En voor ieder plantje is die zogenaamde kiemtemperatuur anders.
De kiemtemperatuur loopt redelijk gelijk op met de omgevingstemperatuur dus het bepalen wanneer je gaat zaaien hangt af van de temperatuur. Daarnaast heeft een zaadje licht nodig en warmte om te kunnen ontkiemen. Als het plantje dan eenmaal ontkiemt is en wortels heeft aangemaakt wil het ook graag eten en drinken. Dit zelfde gaat natuurlijk wel ook op voor de moestuin.
Bij de bloementuin is het wel belangrijk te weten hoelang een plant groeit. Met die informatie kun je namelijk jouw tuin zo opbouwen dat je er het hele jaar plezier van hebt. Zo heb je bijvoorbeeld planten die maar een jaar groeien, maar er zijn ook planten die twee jaar groeien en bloeien en meerjarige planten. Door goed te combineren en rekening te houden met hoe een plant groeit en bloeit maak je een tuin die het hele jaar door er prachtig bij staat.
Om bloemen en planten te kunnen laten groeien en zich te kunnen voortplanten is zaad nodig. En zaad word aangemaakt als de bloem of plant bestoven word. Als het zaad eenmaal rijp is laat de plant het zaad los zodat er een volgende generatie kan groeien. Die bestuiving is dus van groot belang voor een weelderige groei en bloei in uw tuin. En die bestuiving kun je stimuleren door het planten van de juiste bloemen en planten.
De moestuin
Zoals ik hierboven al zei de principes van de moestuin zijn in grote lijnen hetzelfde als die van de bloemen tuin. Het verschil zit hem in het eind resultaat van de plant. Planten is de moestuin zijn of geheel eetbaar of de zaden en vruchten zijn eetbaar. Veel planten in de moestuin produceren vruchten en of zaden die voor ons als voedsel dienen. Denk maar aan de kleine doperwt. De doperwt is niets meer dan het zaad van de plant dat als wij dat niet zouden oogsten op de grond valt en voor nieuwe erwten planten zorgt. Hetzelfde geld voor peulen, snijbonen, sperziebonen etc.
Andere planten worden door ons in zijn geheel gegeten en dat zijn vaak de bladgroenten, denk aan andijvie, spinazie of witlof. Voor al deze planten geld dat wij geen eten hebben als er geen bestuiving plaatsvind. Als de bloemen van de tomaat niet worden bestoven groeien er geen tomaten en bijten wij op een houtje.
Verschillende soorten tuinen
Tuinen zijn enigszins onder te verdelen in een aantal verschillende soorten. Zoals al gezegd is er de bloementuin, die weelderig bedekt is met bloemen en planten die het hele jaar door bloeien. Dan is er de moestuin die bestaat uit planten die voedsel leveren. Dit kan zijn in bladvorm of in de vorm van peulen en bonen. Dan is er de tuin waar je lekker rustig kan zitten, de kinderen heerlijk kunnen ravotten en je weinig onderhoud aan hebt. Dan heb je nog de rotstuin die veel al bestaat uit hoogte verschillen, stenen en vetplanten.
En een nieuw fenomeen in de tuin wereld is het zogenaamde UrbanGardening, waarbij je gebruik maakt van kleine stukjes grond en beschikbare plekken midden in de stad. Dit kan zijn op jouw balkon maar dat kan ook zijn rondom de boom bij jou voor de deur of in de groenstrook langs de provinciale weg als dat is toegestaan, het is maar een voorbeeld.
En de tuin die we natuurlijk niet mogen vergeten is de Japanse tuin. De Japanse tuin is wel een verhaal apart. Hier draait absoluut alles om balans en rust. Bij de Japanse tuin zie veelal een vorm van een waterwerk. Je vind er niet heel veel planten maar dat wat er groeit is prachtig en vaak heel kleurrijk.
Daarnaast zijn er tuinen die meer op een land gebaseerd zijn zoals de Engelse tuin of de Franse tuin die vaak in barok stijl wordt opgebouwd. Hoe je er ook naar kijkt en welke tuin jouw voorkeur ook heeft, het draait altijd om een balans.
De Engelse tuin heeft vaak een wat landelijke sfeer met veel bloemen maar ook veel gras. De Engelsen gaan prat op hun gazonnen en vinden dat zij de mooiste hebben. In de Franse tuin kom je veel meer gestileerde heggen en bomen tegen en dit soort tuin hebben vaan een barokke uitstraling.
Er moet balans zijn
Als je een maximale opbrengst wilt krijgen uit jouw moestuin of uit jouw bloementuin is het belangrijk dat er een balans heerst in jouw tuin. Met balans bedoelen wij dat er naast de planten en bloemen waar het jou omgaat ook planten en bloemen staan die er voor zorgen dat je die bestuivers in jouw tuin krijgt. Je hebt bijen, hommels en al die andere insecten nodig om jouw tuin te laten floreren.
Daarnaast zorgen al die insecten voor jagers op insecten zoals vogels op in jouw tuin. Vogels eten die insecten en jagen er op. Bij het jagen van bijvoorbeeld een Merel zie je dat zij de grond los wroeten om zo bij wormen en andere insecten te komen. Dus naast dat vogels in je tuin een vrolijk iets is hebben zij ook daadwerkelijk een functie in het ecologisch gebiedje dat jouw tuin heet.
Uiteraard kunnen insecten en vogels ook een plaag worden als je niet zorgt dat zij niet bij die vruchten en groentes kunnen komen waar jij zo hard je best op doet. Niets is erger dan bij je kersenboom komen en te zien dat er geen kers meer aanhangt omdat er een spreeuwen kolonie is langs geweest bijvoorbeeld.
Alles begint met goed zaad.
Alles begint met goed zaad. Een gezonde plant zal in alle waarschijnlijkheid ook gezond zaad of vruchten of bloemen opleveren. Een zwakke plant daartegen zal waarschijnlijk minder sterk zaad opleveren waar door de opkomst beïnvloed word.
De kwaliteit van het zaad is dan op zijn beurt voor een groot deel weer verantwoordelijk voor de kwaliteit en gezond van de plant en de opbrengst daarvan. Het begint bij het zaad maar als de verzorging achterblijft zal ook goed zaad niet het gewenste resultaat leveren. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Greenline assortiment bestaat uit kwaliteit zaden van de firma Gardenseeds.
De zaden van Gardenseeds staan er om bekend dat dit zaden zijn van hoge kwaliteit. Het bedrijf bestaat inmiddels ruim 35 jaar en sinds hun oprichting zijn zij gevestigd in Enkhuizen in de regio die wereldwijd bekend staat als Seed Valley. In 1983 zijn zij begonnen als 100% dochter van het vermaarde Royal Sluis. Hun merken “Sluis Garden” en “Abraham Sluis” geven nog steeds hun bekende en betrouwbare roots aan.
Het complete Greenline assortiment zaden vind u hier
Ik zou mijn tuin ook graag willen aanpassen. We hebben weinig groen en ik zou meer sfeer willen creëren. Wellicht kan ik beginnen met het plaatsen van planten in potten. Ook heb ik eerder van het begrip ‘urban gardening’ gehoord. Erg leuk om op deze manier gebruik te maken van de ruimte die je hebt.
Een goede balans is inderdaad belangrijk, vooral in je tuin. Zo kunnen je planten het beste verzorgd worden en voedingsstoffen opnemen. Wij hebben ook goed nagedacht over stuiken en bomen die we graag wilden plaatsen.
Ik vind het ook belangrijk om mijn tuin functioneel in te delen. We willen in ieder geval veel groen en bomen plaatsen. Daarnaast ben ik van plan om een moestuin aan te leggen en zou ik een gazon willen aanleggen zodat ik in de zomer heerlijk op het gras kan picknicken.