Skip to content

Tuinieren met kinderen is leuk en leerzaam

Kinderen zijn leergierig en leren door kijken en doen. Wat is er nou mooier als samen met papa of mamma in de tuin bezig zijn en zo leren hoe de natuur werkt of waar ons eten vandaan komt.

Door samen plantjes te planten en te verzorgen leren zij hoe de natuur werkt en wat er nodig is om de plantjes in leven te houden. Daarnaast leren zij over het bodemleven dat van essentieel belang is voor de groei van de plantjes. Maar ze leren ook dat insecten en vlinders niet eng hoeven te zijn en dat zij een functie hebben binnen de natuur. En wat zij vooral leren is dat zij respect voor moeder natuur moeten hebben en dat is voor iedereen beter.

5055966211071_2

Het stimuleren van een kinderbrein is wat wij als ouders voor onze rekening nemen. Door uw kinderen mee te nemen in het proces van werken in de tuin en ze deel te maken van het proces zullen zij gemotiveerder raken om bijvoorbeeld hun eigen groenten tuintje te bouwen en onderhouden.

Dan is het natuurlijk wel mooi als zij ook hun eigen gereedschap set hebben want ja pappa en mamma hebben dat ook. Bij Briers hebben ze daar over nagedacht want zij brengen een complete lijn van tuin artikelen voor kinderen.

Leuk fleurig tuin gereedschap dat tot de verbeelding van kinderen spreekt. Van gieter tot hark, van schep tot emmer overal is aan gedacht.

kinderen-vierkante-meter-tuinWij hadden vroeger geen tuin wij woonden in de grote stad op 3 hoog. Wij hadden zelfs geen balkon. Het enige moment dat wij iets met tuinieren konden doen was wanneer wij met school naar de schooltuintjes gingen, prachtig, lekker buiten en met je handen wroeten in aarde en het mag ook gewoon nog eens. Ieder kind hoe groot of klein ook houd van ontdekken en dat doen zij door te doen, te voelen, te proeven noem maar op, soms tot de gruwelen van papa en mamma dat dan weer wel ūüėČ

Toch geef een kind een schep en hij gaat graven. Misschien wel op zoek naar een schatkist in de tuin je weet het niet. Maar in alle gevallen is het beter om buiten in de tuin te ravotten dan dat hij of zij passief op de bank hangt achter de tv of game console.

Met de tuin artikelen van Brier zit je altijd goed voor de hele kleintjes maar ook voor de wat grotere kinderen is er tuingereedschap. Ga lekker samen met jouw kids de tuin in of cre√ęer iets op het balkon waar uw kinderen zelf kunnen leren wat tuinieren is. Je kun op 1 vierkante meter al een mooie kruidentuin op zetten wat voor kinderen ook nog eens leuk is omdat kruiden snel groeien en redelijk goed tegen een stootje kunnen.¬†

Wat kinderen overal het algemeen ook heel interessant vinden zijn insecten. Wat zijn dat toch voor gekke dingen en wat doen ze dan. Waarom steken sommige insecten waar om vliegen sommige insecten en anderen niet. Allemaal vragen die kunnen spelen in het koppie van een kind. Dan is het natuurlijk prachtig als je insecten kunt vangen met de Briers Insecten val  om vervolgens die insecten van dichtbij te bekijken met een vergrootglas. Welk kind heeft er geen rupsen gevangen om te kijken hoe deze tot pop vormt en vervolgens een vlinder wordt. De rups ging in een jam potje met wat blaadjes erbij en dan maar afwachten. De insecten val laat je de insecten vangen waarna je ze in de val eten kunt geven en ze van dichtbij kan bestuderen.

Vroeger hadden wij de schooltuinen waar wij als kind met de hele klas naar toe gingen en allemaal een eigen sukje tuin kregen. Wij leerden hoe je grond moet losmaken zodat je kan zaaien , we leerden hoe je na het zaaien de plantjes moest verzorgen tot het punt dat het tijd was om te oogsten. Zo kwamen wij om de zoveel tijd thuis met een emmer vol verse groenten en kruiden allemaal zelf verbouwd.  Dit was op de lager school rond klas 3 of 4.

Tegenwoordig zijn er scholen die begrepen hebben hoe belangrijk dit soort activiteiten kunnen zijn voor de ontwikkeling van het kind. Zo hebben wij tegenwoordig scholen met wat men noemt “Groene schoolpleinen”. Dit zijn schoolpleinen waar alles is gericht op de natuur en het spelenderwijs lerende kind. Groene schoolpleinen worden o.a. ondersteund door Fonds 1818.

Groene schoolpleinen zijn schoolpleinen waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen? Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken? Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd. Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral toch om de echte.

Een groen schoolplein geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit. 

Wil je meer weten over groene schoolpleinen ga dan even naar groeneschoolpleinen.nl

Het groene schoolpleinen project snapt dat het belangrijk is om zo jong mogelijk te beginnen met het bewust maken van kinderen met betrekking tot de natuur. Hoe jonger je daarmee begint hoe beter het blijft hangen en hoe groter de kans dat zij in hun latere leven ook begrip en respect zullen hebben voor de natuur. 

En gezien de huidige stand van onze natuur zou het wel eens zo kunnen zijn dat de kinderen van nu de natuur beschermers van de toekomst zijn. Zelfs nu al zijn kinderen zich meer bewust van hun omgeving en het belang van een gezonde natuur en hoe wij als mensen die natuur bedreigen.

5055966210937_2

Dus de conclusie is eigenlijk dat wij zo vroeg mogelijk moeten beginnen met kinderen bewust maken van hun omgeving en de natuur. Hoe doe je dat beter dan van kleins af aan je kinderen te betrekken bij het werken in en om de tuin of het balkon. Zet een vlinder plant neer en je kinderen hebben de hele dag afleiding. Geef ze een vlindernet en het worden kleine wetenschappers.

Zet een vierkante meter tuin neer op het balkon als u geen tuin heeft en u zult verbaasd zijn over wat er uit een vierkante meter tuin kan komen. Afhankelijk van wat u er in zaait uiteraard

Bij greenline.nl vind u alles wat Briers bedacht heeft om uw kinderen te betrekken bij het werk in de tuin. Vrolijk en modern vormgeven tuin gereedschappen speciaal gemaakt voor de handjes van uw kinderen. 

Privacy verklaring Designed using Hoot Business. Powered by WordPress.