Schone lucht in de werkplaats is essentieel Bij de meeste houtbewerkingsbedrijven weten zij wel wat de gevaren zijn van slechte afzuiging . Afzuiging van stof deeltjes is van essentieel belang en niet alleen omdat je ze kan inademen.

Ventilatie en afzuiging zijn dus onmisbaar en dat geld zeker ook voor de hobbyist. Het bewerken van hout geeft stof deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Afhankelijk van hoe vaak je met je hobby bezig bent zal je vaker of minder vaak met stof in aanraking komen.

Je ziet dat dat de hobbyisten vaak gebruik maken van stofkapjes. Dat helpt wel enigszins maar het is zeker niet afdoende. Als je de stofkapjes namelijk verkeerd gebruikt werken zij helemaal niet en lekken zij aan alle kanten. Zo adem je alsnog veel te veel stof deeltjes in met alle risico’s van dien.

Fijnstof en uw gezondheid

Het inademen van houtstof deeltjes, zeker als je veel met de hobby bezig bent, kan wat men stof longen noemt opleveren. Hout zit vol met allerlei stoffen die echt schadelijk kunnen zijn voor de mens.

Uit epidemiologische en toxicologische gegevens blijkt dat fijnstof bij inademing schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt het bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten tot verergering van hun symptomen, en benadeelt het bij kinderen de ontwikkeling van de longen.

In houtstof zitten allerlei voor de mens schadelijke stoffen. Denk hierbij maar aan stoffen als: alkaloïden en glycosiden (farmacologische effecten), saponinen (toxische of giftige effecten) en fenolen, guinonen, stilbenen, terpenen en furacoumarines (irriterende en allergische effecten).

Houtstof van hardhout is zelfs opgenomen in de lijst van kankerverwekkende stoffen. En dat is niet zonder reden natuurlijk. Er word Je hoort heel veel over fijnstof en hoe slecht dat voor onze gezondheid is. Fijnstof is een soort luchtvervuiling. Fijnstof zijn zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Deze deeltjes zijn van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Dit kan dus ook heel goed fijnstof van hout afkomstig zijn.

Maak gebruik van een Torin afzuiger met fijnstoffilter

Het mag duidelijk zijn dat ook de hobby houtbewerker zich moet beschermen tegen deze stof deeltjes. Veruit de meest efficiënte methode daarbij is goede afzuiging en een goed geventileerde werk ruimte en goed werkende fijnstof filters. Hoe bewerkstellig je een goede afzuiging. Heel simpel door gebruik te maken van krachtige afzuigers als de Torin Direct Drive afzuigers in combinatie met fijnstof filters. De Torin afzuigers worden wereld wijd gebruikt in allerlei opstellingen van particulier tot professioneel.

Torin Slakkenhuis ventilator
Torin Slakkenhuis ventilator
Filterset

Iedereen die wel eens iets met hout heeft gedaan weet dat dit stof geeft. Vaak is dit ook hardnekkig stof omdat hout vaak olie en hars bevat. Tijdens het zagen of bewerken van het hout word het hout warm waardoor er allerlei stoffen actief worden in het hout. We weten al dat hout schadelijk is bij inademing van hout stof. Het is dus van essentieel belang dat je zorgt voor een goede afzuiging zodat je niet in aanraking komt met de deeltjes. Of in ieder geval het contact tot een minimum beperkt.

Een goede luchtreiniger is zijn geld echt waard. Maar wat is een goede installatie. Een goede luchtreiniger zorgt ervoor dat hout deeltjes door middel van een luchtstroom worden afgevoerd naar een daar voor bestemde plek. Ter bescherming van de afzuigmotor worden er fijnstof filters voor geplaatst. Dat afvoeren van deeltjes kan naar buiten zijn maar dat kan natuurlijk ook naar een container of opvangbak zijn.

Houtstof opslaan in containers draagt echter wel een risico met zich mee. Hout is zoals iedereen weet brandbaar. Echter in stof vorm is hout zelfs explosief. Een stof explosie kan gigantische krachten ontwikkelen en dus ook heel veel schade en leed aanrichten. Het is dus van belang dat houtstof en vuur ver van elkaar gescheiden blijven.

Met een Torin Direct Drive Afzuiger ben je in ieder geval verzekerd van een goede en krachtige afzuiging. Een fijnstof filter pakket zorgt dat er geen fijnstof in de motor van de ventilator komt. Het aansturen van de Torin Direct Drive Afzuiger word gedaan door middel van een zogenaamde Variac.

Wat is dan een Variac vraagt u ?

Variac’s

Een Variac is een regelbare wissel spanning transformator. Alle Variac.nl trafo’s zijn voorzien van:

  • Een analoge Voltage meter
  • Een grote draaiknop voor de afregeling
  • Een uitgang wandcontactdoos (0-250 Vac)
  • Ingang Apparaat Connector C14 (mannelijk) voor de 500 en 1000 watt Variac en C19 connector voor de 2000 en 3000 watt Variac
  • Input (V): 220 V Ac
  • Output (V): 0 – 250 V Ac
  • Een afgesloten behuizing

Waar moet je op letten als je een luchtreiniger gaat monteren ?

Een goede luchtreiniger zuigt zoveel lucht uit een ruimte dat er een minimale hoeveelheid deeltjes in de lucht blijven zitten. Je kunt je voorstellen als je een afzuiger gebruikt die geschikt is voor 250 m³ dat die op een ruimte van 1000 m³ totaal geen effect heeft. Het is dus belangrijk te weten hoe groot de ruimte is waar de afzuiginstallatie zijn werk moet gaan doen. Meten is weten.

Fijnstof Filtratie

Verder is het wel raadzaam om goede Fijnstof filtratie te gebruiken op het afzuigsysteem. Bij veel grote professionele houtbewerkingsbedrijven maken zij gebruik van zogenaamde “cyclonen”. Een cycloon is eigenlijk een soort trechter die het mogelijk maakt om stoffen en materialen van elkaar te scheiden op basis van hun gewicht. Zo wordt het houtstof verwijderd uit de luchtstroom. Een cycloon is opgebouwd uit een cilindrisch gedeelte en een conische gedeelte. Het cilindrisch gedeelte heeft een concentrisch geplaatste opening in een richting, het conische deel een kleinere opening in de andere richting.

Betaalbare luchtreiniger set

Maar er zijn ook meer betaalbare systemen op de markt. Zo heeft Kor van der Meulen een systeem ontwikkelt dat betaalbaar is. Via zijn website http://www.kiesvoorminderfijnstof.nl/ kun je voor een mooie prijs de eigenaar worden van een goed werkend luchtreinigingssysteem dat ook fijnstof filtert. Zo bied Kor bijvoorbeeld dit mooie bouwpakket aan waarmee je in een aantal simpele stappen zelf jouw eigen luchtreiniger bouwt.

AP 2.1 reiniger bouwpakket
AP 2.1 reiniger bouwpakket

AP 2.1 reiniger bouwpakket
AP 2.1 reiniger bouwpakket

Meer informatie over deze betaalbare luchtreiniger kun je vinden op de website van