Skip to content

Overlast van knaagdieren en hoe zij ons ziek kunnen maken

Knaagdieren als muizen en ratten kunnen grote schade aanrichten aan gebouwen , denk maar aan de kabels waar zij door heen bijten of gaten die zij in muren weten te knagen. Muizen worden wel gezien als overlast maar niet direct als iets gevaarlijks terwijl ratten direct worden geassocieerd met gevaar en ziektes. De waarheid is echter dat zowel muizen als ratten grote gevaren met zich mee dragen voor onze gezondheid. 

Veelal dragen deze knagers bacteriën en virussen met zich mee die ziektes kunnen veroorzaken als bijvoorbeeld salmonela. Nog erger is dat zij ook virussen als Hanta met zich mee kunnen brengen wat voor de volksgezondheid een grote bedreiging is.

muis

Muizen komen in verschillende varianten, denk maar aan de gewone huis muis of de de kleine veld muis. Niet echt aangstaanjagend misschien maar schijn bedriegt.

bruine-rat

De bruine rat roept bij bijna iedereen gevoelens van walging en gevaar op en niet zonder reden. Ook Ratten staan erom bekend ziektes te verspreiden. Daarnaast kan hun constante geknaag veel schade aan uw woning veroorzaken.

Muizen

Huismuizen kunnen bacteriën, virussen en parasieten bij zich dragen die een gezondheidsrisico kunnen zijn voor mensen en huisdieren. Muizen verspreiden ziekteverwekkers via hun urine en uitwerpselen. Infecties kunnen ontstaan doordat wij de uitwerpselen aanraken met onze handen, of door het eten van door muizen besmette voeding.

Muizen kunnen verschillende ziekteverwekkers bij zich dragen. De meest voorkomende noemen we hieronder:

  • Salmonella – Een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Muizen laten in hun looppaden keutels en urine achter op het aanrecht en in keukenkastjes, waardoor voedsel besmet kan worden.

  • Leptospirose – Ook wel bekend als de ziekte van Weil. Leptospirose wordt overgedragen door de urine van muizen.

  • Hantavirus – Dit virus wordt verspreid door muizenkeutels. In 2012 was er een uitbraak van het Hantavirus in het Yosemite National Park in Amerika.

Ratten

Ratten verspreiden ziekteverwekkers via hun uitwerpselen, urine en speeksel. Zowel bruine als zwarte ratten zijn dragers van virussen, bacteriën en parasieten die een gezondheidsrisico kunnen zijn voor mensen en huisdieren. U kunt ziek worden door het aanraken van door ratten besmette plaatsen. De kans hierop is vooral groot als u de handen niet wast voor het eten of drinken of een schaafwond of sneetje in de huid heeft.

Zwarte ratten worden nog altijd geassocieerd met de pest, maar er zijn meer ziektes die zowel zwarte als bruine ratten kunnen verspreiden. De ziekteverwekkers die een gezondheidsrisico voor mens en huisdier zijn noemen we hieronder:

  • Salmonella bacteriën en andere soorten bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken.
  • Ziekte van Weil – Ook wel Leptospirose genoemd, wordt overgedragen door de urine van ratten en kan mensen besmetten via water.
  • Rattenbeetkoorts wordt doorgegeven van knaagdier op de mens via de urine van de rat. Rattenbeetkoorts is zeldzaam.

Hoe kun je ziek worden door knaagdieren

Je kunt ziek worden van ratten of muizen als je met de dieren zelf, of met hun uitwerpselen in contact komt. Niet alleen door direct contact, maar ook door het inademen van besmette lucht, het eten van besmet voedsel, of als je gebeten of gekrabd wordt door een rat of muis.

Niet alleen jij, maar ook je hond of kat kan door knaagdieren overgebrachte ziektes oplopen. Honden kunnen bijvoorbeeld ziek worden door besmet water te drinken, of erin te zwemmen. Katten kunnen ziek worden, doordat ze ratten en muizen vangen.

  • Inademing – Een teken van overlast van knaagdieren zijn hun uitwerpselen. Als je de uitwerpselen laat liggen, drogen de keutels op en verstoffen ze. Je kunt ziek worden door het inademen van stof dat in aanraking is gekomen met de urine of keutels van knaagdieren.
  • Inslikken – Je kunt ziek worden door het eten of drinken van door knaagdieren besmet voedsel of water. Dit gebeurt wanneer een rat of muis urineert op een voedselbron of in een watervoorziening of hier uitwerpselen achterlaat.
  • Direct contact – Je kunt ziek worden van knaagdieren, door direct in contact te komen met ratten of muizen zelf, hun uitwerpselen en hun urine. Dode knaagdieren zijn vaak besmet met veel bacteriën. Wees daarom altijd extra voorzichtig bij het aanraken of opruimen van dode knaagdieren
  • Beten en krabben – De kans dat je in Nederland wordt gebeten of gekrabd door een knaagdier is erg klein. Ratten en muizen zullen eerder voor je wegrennen dan je bijten of krabben. Toch kan het gebeuren dat je gebeten wordt door een knaagdier, misschien wel in het buitenland. Hoe je ziek kunt worden van hun beet is simpel, door het speeksel. Wanneer een rat je bijt, doorboort hij je huid, waardoor zijn speeksel (dat ziektes kan bevatten) in je lichaam terecht kan komen. Een krab van een knaagdier zorgt ervoor dat eventuele virussen en bacteriën die ze bij zich dragen, via het wondje dat jij eraan overhoudt, je lichaam kunnen binnendringen.

Ziektes die door knaagdieren worden overgedragen

Knaagdieren zijn net als vliegen gastheer voor veel verschillende soorten bacteriën en virussen. Ze kunnen onder andere de volgende ziektes op mensen en dieren overdragen:

  • Salmonellose
  • Leptospirose
  • Ziekte van Weil
  • Rattenbeetziekte
  • De pest
  • Hantavirus

Voorkomen is beter dan genezen

Raak dode knaagdieren niet aan

Zoals gezegd kun je echt goed ziek worden van knaagdieren door in contact te komen met ofwel de knaagdieren zelf, daarbij maakt het niet uit of ze dood of levend waren, en met hun uitwerpselen. Het is daarom raadzaam knaagdieren en hun uitwerpselen daarom niet met je blote handen op te pakken trek altijd beschermende handschoenen aan en als het even kan gooi je deze weg na gebruik om alle risico voor te zijn.

Ook bij het opruimen van de rotzooi die de knagers achterlaten dien je erg voorzichtig te zijn. Zorg dat je in ieder geval rubberen wegwerphandschoenen draagt. Maak het gebied waar de ratten, muisen of hun uitwerpselen lagen goed schoon. Gebruik bijvoorbeeld bleek en andere ontsmettende middelen om deze plekken schoon te maken. Zorg ook dat je tijdens het schoonmaken je gezicht niet aanraakt en was je handen grondig als je klaar bent.

Nog een kleine tip als je zeker wilt zijn dat alle urine sporen en dergelijke verdwenen zijn houd dan een blacklight boven het schoongemaakte gedeelte. Met blacklight ligt de urine namelijk op als een kerstboom en kan je precies zien waar de routes van de knagers lagen.

Maak gaten en kieren dicht

Voorkomen is beter dan genezen en de beste manier om niet ziek te worden door een rat of muis is voorkomen dat ratten en muizen jouw huis of werk/woonruimte binnen weten te dringen.

Maak gaten en kieren dicht met fijnmazig gaas. Kippengaas is hier absoluut niet  niet geschikt voor, een muis kan zichzelf door een gaatjes zo klein als een potlood werken. Het gebruik van purschuim of kit heeft ook geen zin, hier knagen ratten en muizen zo doorheen.

Zijn vallen de oplossing

Het plaatsen van muizen of rattenvallen helpt in alle gevallen natuurlijk om het dier te vangen. De gevaren zijn daarmee echter niet geweken totdat het dier op een goede manier is afgevoerd. 

De klassieke muizenval wordt nog steeds gebruikt en heeft zijn nut ook al jarenlang bewezen

De humane muizenval

De klassieke muizenval is een houten plankje met een metalen beugel die onder spanning van een veer de muis dood door zijn nek te breken. De klassieke muizenval is dus dodelijk voor de muis. Nou kan het natuurlijk dat jij de muis wel wilt vangen maar niet doden. Ook dat kan met de de zogenaamde catch alive vallen zoals hieronder. 

De klassieke ratten val kooi

De klassieke ratten val werkt anders dan een gewone muizen of ratten val omdat de rat in het kooitje wordt gevangen zonder hem te doden. De rat loopt naar achter in de kooi waar hij een pen wegdrukt waardoor het deurtje dicht klap en de rat kan geen kant meer op. 

Privacy verklaring Designed using Hoot Business. Powered by WordPress.