Skip to content

Biologisch schoonmaken, waarom ?

Schoonmaken we vinden het allemaal niet zo leuk en het is een hoop werk. Dus gaan wij met zijn allen op zoek naar middelen die beter schoonmaken en het liefst in 1 beweging. Hoe sterker het middel hoe sneller wij klaar zijn met het reinigen van onze huizen. Heb je er echter wel eens bij stil gestaan dat dit over het algemeen chemische middelen zijn en dat als wij die wegspoelen dit dus in onze waterhuishouding terecht komt ?

Alles wat in ons oppervlakte water terecht komt komt potentieel ook in ons drinkwater terecht daar begint het mee. De rioolwaterzuiveringsinstallaties draaien overuren om zo veel mogelijk stoffen die niet in water thuis horen er uit te filteren.

Het punt is echter dat niet alle chemische stoffen even makkelijk te reinigen zijn. Het is inmiddels al bekend dat medicijn gebruik bijvoorbeeld bijdraagt aan een verslechtering van onze waterkwaliteit. Met het door trekken van het toilet spoelen wij allerlei chemische stoffen het riool in die vervolgens belanden in het oppervlakte water.

Een hard voorbeeld van wat dat kan doen is wanneer mensen chemo therapie krijgen die middelen in ons water belanden en die kunnen er niet worden uitgehaald. Zo heeft dat invloed op het leven in het water, de kwaliteit van dat water maar het komt in zeker mate dus ook terecht in mensen die die stoffen niet moeten krijgen.

Je kan je dus wel voorstellen dat deze middelen voor vissen en waterplanten funest zijn. Echter ons water is een eco-systeem dat sterk ontregelt wordt door het gebruik van zoveel chemische middelen. Vissen en planten gaan er aan dood en op termijn gaat ook het water eraan “dood”.

rioolzuivering

Dit zelfde gaat uiteraard ook op voor onze schoonmaakmiddelen. Alles middelen zoals wasmiddelen, vloer reinigers, alles reinigers of vaatwas tabletten het spoelt allemaal direct onze riolen in met alle gevolgen van dien

otter-schoon-water

In dat zo mooie water land van ons hebben wij kilometers aan waterwegen die voor het leven in dat water van essentieel belang zijn. En dat gaat verder dan alleen de vissen en waterplanten die in onze water leven. Denk maar aan de bacteriën of algen die allemaal mee werken aan een gezonde water kwaliteit omdat zij filterfuncties hebben. Zij halen al veel stoffen uit het water die daar niet horen. 

Als wij dus door blijven gaan met het volpompen van onze waterwegen met chemische middelen dan is er dus een reële kans dat wij ons eigen water om zeep helpen. En voor wie dat vergeten was zonder water hebben wij als mens een probleempje met in leven blijven. Wij hebben namelijk water nodig en met best grote hoeveelheden per dag.

Daarnaast zijn er ook oever dieren die schoon water keihard nodig hebben om te kunnen overleven. Denk maar aan de Otter die schoon water nodig heeft om te kunnen jagen en dus ook water met veel vis want daar leeft de Otter van.

De natuur heeft een enorm zelf herstellend vermogen dat is wel bekend. Echter wij weten allemaal dat herstel tijd kost. En laat tijd nou iets zijn wat wij moderne mensen onszelf steeds meer misgunnen.

Onze drang naar welvaart en de snelheid is ons leven geworden. Deze manier van leven heeft ons leven en dat van alle dieren en planten om ons heen, ingrijpend veranderd.

Wij maken steeds meer gebruik van chemische middelen die een grote invloed hebben op de gehele natuur. Water houdt de alle belastende stoffen van ons gedrag vast zoals de chemische middelen die wij gebruiken. Het belang van gezond water is zeker voor ons mensen die volledig afhankelijk zijn van water, en voor minstens 70 procent uit water bestaan, van zeer grote schaal met het oog op onze gezondheid. Wij kunnen niet zonder gezond water en drinkwater.

dode-vissen-in-vijvers-rivieren
gevolgen-verstoorde-natuur

Uit balans

Het gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en het injecteren van drijfmest beïnvloedt onze bodem en het grondwater negatief. Maar ook door het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen en chemische medicatie wordt ons water en dus drinkwater in gevaar gebracht. Wij hebben het als mensheid dus voor elkaar gekregen de natuurlijk balans dus danig te verstoren dat wij nu moeten gaan repareren.

Zoals gezegd de natuur heeft het vermogen zich zelf te herstellen. De vraag is echter of wij niet al veel te veel schade hebben aangericht? En om er zeker van te zijn dat woonplaats over een paar honderd jaar er nog steeds is moeten wij de natuur misschien maar een handje helpen. En dat kan door na te denken over wat je gebruikt en hoe je er weer afstand van doet.

Neem nou zoiets simpels als schoonmaken. Wij doen het allemaal en vaak meerdere malen per week. Daarbij gebruiken wij allerlei middeltjes om het schoonmaken makkelijker te maken. De industrie maakt steeds beter reinigende middelen en wij kopen dat massaal met zijn allen. Als je een gemiddeld keukenkastje opent tref je daar een waar arsenaal aan schoonmaakmiddelen aan.

Op het oog is daar niets mis mee ware het niet dat er een verzameling chemische stoffen bij elkaar staat waar je duizelig van wordt. De meest gebruikte gewone schoonmaakmiddelen bevatten veelal alcohol, ammonia, bleekmiddel, formaldehyde en loog; stoffen die misselijkheid kunnen veroorzaken, braken, ontstekingen en tranende ogen en prikkel in de keel. Milieudeskundigen hebben deze stoffen in verband gebracht met schade aan het zenuwstelsel, de lever en de nieren, en met kanker.

  • Chloor; dit doodt nuttige bacteriën in het water en heeft een irriterende werking op de ogen en luchtwegen.
  • Allesreiniger op basis van synthetische wasactieve stoffen; beter is vloeibare zeep of allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen.
  • Glasreiniger; gebruik bij voorkeur water met wat vloeibare zeep of afwasmiddel, nazemen met water met zout of azijn.
  • Vloeibare schuurmiddelen; u kunt schuurpoeder gebruiken.
  • Speciale reinigingsmiddelen zoals kookplaat- en ovenreinigers en vlekkenmiddelen.
  • Agressieve gootsteenontstoppers. De meest milieuvriendelijke onder hen zijn: bijtende soda in parelvorm (natriumhydroxide) of een ontstopper op basis van enzymen (kijk op de verpakking).
  • Wc-blokjes hebben nauwelijks een reinigende werking en kunnen bij losraken verstoppingen veroorzaken.

Als je deze informatie even op je laat inwerken kom je misschien tot dezelfde conclusie als wij trokken. Namelijk een schonere natuur en een beter milieu begint als bij onszelf als eindgebruiker van deze producten. Wij als consument hebben de keuze en die keuze stelt ons in staat om na te denken over wat we kopen en of we dat willen gebruiken ten koste van alles. Als wij niet nadenkend door blijven gaan met het gebruik van chemische middelen dan werken wij mee aan het om zeep helpen van onze directe leef omgeving. Wij hebben de keuze om onze aarde te helpen bij te komen van alles wat wij hebben aangericht en dat begint al bij ons als consument.

Wat kunnen wij dan doen ?

Nou wij kunnen beginnen met het kopen van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen die dus geen belasting op het milieu vormen. BIOnyx is bijvoorbeeld een bedrijf dat heeft nagedacht en heeft besloten helemaal biologisch te gaan waar het om schoonmaakmiddelen gaat. 

BIOnyx maakt hoogwaardige biologische schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. De natuurlijke bestandsdelen lossen vuil snel op, waardoor alles binnen- én buitenshuis in een handomdraai weer schoon en fris is, én het milieu beschermd blijft! En BIOnyx heeft een heel ruim assortiment biologische schoonmaakmiddelen voor zowel binnen als buitenshuis.

BIOnyx Universele Vloerenreiniger

Even een wasje draaien, je hoort het maar al te vaak. Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat ieder wasje dat je draait het vervuilde water zo het riool in spoelt? Dit betekent dat ook het wasmiddel dat u gebruikt die weg aflegt en zo in het oppervlakte water terecht komt. Enkele decennia geleden wist men dit al want toen ontdekte men dat er fosfaten in wasmiddelen zaten die het milieu ernstig vervuilden en dus werden wasmiddelen veranderd en werd het fosfaat eruit verwijderd. 

Toch spoelen wij nog steeds allerlei enzymen en chemische rommel door onze riolen zonder er echt bij na te denken wat dit voor gevolgen heeft. Stel u draait 1 was per week dan doet u dit dus 52 x per jaar. Gezinnen met kinderen doen dit misschien wel 3 voudig. Het is dus misschien wel raadzaam eens na te denken over wat wij wegspoelen en hoe dat anders kan. En dat kan dus met BIOnyx biologisch vloeibaar wasmiddel. Geen belasting op het milieu en geen slechte stoffen in ons water.

Voor de vaatwasser geldt zo een beetje hetzelfde als voor wasmiddelen. Denk je eens in hoe vaak je per dag de vaatwasser gebruikt en reken dat eens uit over een jaar. Stel, je doet dat eenmaal per dag, dat is 365 dagen per jaar dat je dus de vaatwasser aanzet met een vaatwas tablet. Dan spoel je dus 365 maal per jaar chemische en misschien zelfs wel giftige stoffen zo het riool in met als gevolg dat dit in het oppervlakte water terecht komt. En waarom kun je je afvragen ? Vroeger heel lang geleden maakte men zeep van dierlijke vetten en van planten daar was niets chemisch aan. Tegenwoordig moet alles schoner dan schoon zijn en het liefst zo snel mogelijk met zo min mogelijk moeite. En dat noemen wij dan vooruitgang, maar is dat wel zo? Gaan wij vooruit als wij ons zelf en ons vee dat uit oppervlakte water drinkt langzaam vergiftigen met chemische middelen. Volgens BIOnyx kan dit dus duidelijk heel anders met de biologische vaatwasser tabletten van BIOnyx

bionyx-vloer-allesreiniger

Na de was en de afwas is het tijd om de rest van het huis schoon te maken en de vloer te doen. En je voelt het al aankomen zou je dit 1 x per week doen dan is dat 52 x per jaar die je dus eigenlijk bij elkaar zou moeten optellen met de afwas en de was. Voor de vloer worden er vaak zeer sterke middelen gebruikt want de vloer moet goed schoon zijn. De meeste van die middelen hebben iets van bijtende stoffen in de samenstelling naast nog meer chemische stoffen.

En ook deze middelen gaan zo het toilet in zonder dat wij daar bij nadenken. En dat zou toch echt anders moeten als wij nog drinkbaar water over willen houden. Met de BIOnyx biologische Allesreiniger en BIOnyx universele vloerenreiniger los je het probleem misschien niet op maar je helpt wel mee om de gevolgen te minimaliseren.

Dit allemaal gezegd hebbende , hebben wij eigenlijk de vraag waar wij mee begonnen wel beantwoord. Dit is waarom. Het waarom is omdat wij afhankelijk zijn van onze aarde en ons water om van te leven. Water is een essentieel belangrijk onderdeel van ons bestaan, zonder water gaan we dood en gaat alles dood ook de natuur. Water leeft en chemische middelen maken een eind aan dat leven in water. Langzaam maar zeer zeker. Dus het is tijd voor verandering, het is tijd om na te denken en om daar waar mogelijk jouw bijdrage te leveren aan een schoner en beter milieu. En dat kan vandaag al beginnen met de BIOnyx biologische schoonmaak middelen.

Privacy verklaring Designed using Hoot Business. Powered by WordPress.