Fabrikanten

Advertentie

Alles wat u wilt weten over uw Koi vijver

kaart varenrouwmug - Aaltjes (nematoden)

  • Verzendgewicht: 0.01kg

€34.95

In winkelwagentje:

Dark-winged fungus gnat?

De nematoden Steinernema sp. tegen de varenvrouwmug zijn met het oog niet-waarneembare aaltjes.

De aaltjes zoeken in de potgrond naar de larven van de varenrouwmug en dringen bij ze binnen, waarbij een bacterie afgescheiden wordt die de larve van de varenrouwmug doodt. Tevens leggen de aaltjes in de larve van de varenrouwmug. Vanaf een minimale potgrondtemperatuur van 13ºC. zijn de aaltjes optimaal actief. De aaltjes worden in een kleisubstantie geleverd, welke opgelost dient te worden in ca. 10 liter water en dan uitgegoten wordt in de grond.

De varenrouwmug is een 5mm groot, zwart vliegje. Komt meestal in grote aantallen voor en legt haar eitjes in potgrond. De 5mm gotes, witdoorschijnende larven overleven in potgrond en tasten het wortelstelsel van de plant aan. Daarbij worden ook vaak ziektekiemen overgedragen. Door de vraatschade aan de wortels gaat de plant bladeren laten hangen en kan de plant zelfs volledig verwelken.

Varenrouwmuggen zijn vooral te vinden in een warme, vochtige omgeving in de nabijheid van planten. In serres kunnen ze dan ook gedurende het hele jaar voorkomen. Na paring leggen vrouwtjes 50-200 eieren, die binnen de 2-3 dagen uitkomen. De larven maken gedurende een periode van 2-3 weken vier stadia door. Na die tijd zijn ze ongeveer 5 mm lang, doorschijnend wit en hebben ze een opvallend zwarte kop. De larven verpoppen in het substraat en verschijnen drie dagen later als volwassen mug. Bij temperaturen van meer dan 24°C planten ze zich voortdurend voort en bedraagt de levenscyclus 3-4 weken.

Schade

De larven voeden zich niet enkel met dood, organisch materiaal zoals algen en schimmels, maar ook met levend materiaal zoals wortel- en stengelweefsel. Ze boren zich in de wortel en/of stengel van stekken, zaailingen of jonge planten. Door de vraatschade ontstaan bijkomende invalspoorten voor secundaire plantenziekten zoals Pithium, Phytophtora, Botrytis, Fusarium en Verticillium.

De algemene symptomen van een aantasting zijn verwelking of groeivertraging met in het slechtste geval het afsterven van de planten als gevolg.

De volgende teelten lijden vaak erg onder de aanwezigheid van varenrouwmug:

  • zaailingen, stekken en jonge planten, vooral onder verwarmd glas en onder nevel;
  • bepaalde potplanten, b.v. varens, Poinsettia, Azalea, Cyclamen, Kalanchoe, Exacum, Gerbera, Begonia...
  • gedurende lange tijd in steenwol geteelde planten;
  • champignonteelt

Klanten die dit artikel kochten hebben ook onderstaande artikelen gekocht..

Uw ipadres is: 54.81.116.187
Copyright © 2018 Greenline.nl. Aangeboden door Greenline.nl