Fabrikanten

Advertentie

Alles wat u wilt weten over uw Koi vijver

kaart sluipwesp tegen witte vlieg

  • Verzendgewicht: 0.01kg

€34.99

In winkelwagentje:

De sluipwesp is de meest effectieve bestrijder van de wittevlieg. Deze 0,3 mm grote sluipwesp eet de larvale stadia van de wittevlieg.

Hij legt bovendien zijn eieren in de pop van de wittevlieg. Uit de wittevliegpop komt dan geen wittevlieg maar een nieuwe sluipwesp! De sluipwespen worden geleverd op wijf kaartjes van honderd eiern per kaart. De kaartjes moeten aan de plant opgehangen worden en als de sluipwesp uitkomt, gaat hij op zoek naar de larven van de wittevlieg. Eén verpakking is goed voor 50m².

De wittevlieg lijkt op een 1,5mm groot, witgepoederd motje, dat haar eitjes afzet aan de onderkant van jonge bladeren. De wittevlieg komt in grote aantallen voor en vermeerdert zich snel. Ze voeden zich met plantensappen en scheiden een kleverige stof af. Heirdoor worden de bladeren plakkerig e nkan er zich een zwarte schimmelpluis vormen. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, is de kans groot dat de plant de beschadiging niet overleeft.

Het is weer de periode van het jaar: de periode waarin we ons ergeren aan die plakkerige, vuilzwarte bladeren aan onze tomatenplant, komkommerplant of bonenplant. Dat de bladeren en de vruchten en de vruchten kleven is een gevolg van de uitwerpselen van de witte vlieg. Ook de zwarte schimmel op de bladeren en vruchten, ook wel roetdauw genoemd, is een verder gevorderd stadium van de secreties van de witte vlieg.Hiermee zijn we dus aanbeland bij wat ook de belangrijkste schade is van witte vlieg: de vervuiling van onze plant. Er zijn geen andere uiterlijke kenmerken van schade die witte vlieg veroorzaakt.

Natuurlijk is het nu te laat om nog in te grijpen, maar er zijn een aantal mogelijkheden om onze planten volgend jaar zuiver te houden.

Een eerste mogelijkheid zou kunnen zijn dat we bespuitingen uitvoeren met een insecticide. Dit lijkt op het eerste zicht de makkelijkste weg, maar zal uiteindelijk de langste weg blijken. We kunnen inderdaad door een bespuiting de volwassen witte vlieg doden, maar niet de eitjes, poppen en larven van de witte vlieg. Daardoor zullen we de bespuitingen verschillende keren moeten herhalen, zonder ooit tot een volledige opruiming te komen.

Het gebruik van een lokplant kan ook goede resultaten opleveren. De beste lokplant is de bonenplant, gevolgd door een komkommerplant. Witte vlieg houdt minder van tomaat (maar toch nog genoeg om ons vuile vruchten te bezorgen) en houdt eigenlijk niet echt van een paprikaplant. Ook op sla hoeven we niet echt voor witte vlieg te vrezen.
Een lokplant is enkel afdoende zolang de infectiedruk niet te groot is. Bij grote aantasting zullen de kolonies zich verplaatsen naar andere waardplanten in de nabijheid.

Gele vangplaten ingesmeerd met lijm zijn een zeer goed vangmiddel voor witte vlieg. Ze worden namelijk aangetrokken door de gele kleur. Hang de vangplaten net boven de koppen van de planten en zorg ervoor dat ze iedere keer wat hoger gehangen worden als de planten groeien. Ook regelmatig verversen is aan te raden. Deze vangplaten kunnen verkregen worden bij de meeste gespecialiseerde tuincentra. Ook heel wat zaadcatalogi hebben ze al in aanbieding.

Encarsia formosa is de naam van de sluipwesp die een natuurlijke vijand is van de witte vlieg. De ontdekking van Encarsia formosa was het startsein voor de introductie van de biologische bestrijding van insectenplagen, ook in de beroepstuinbouw.
Bij gespecialiseerde tuincentra en ook in bepaalde zaadcatalogi kunnen sluipwespen besteld worden. Het zijn geen sluipwespen die we kopen, maar wel geparasiteerde poppen van de witte vlieg, te herkennen aan de zwarte kleur. Na een paar dagen ontstaan hieruit sluipwespen. De zwarte poppen zijn gekleefd op kaartjes die dan tussen de planten uitgehangen worden

Daarna gaan deze sluipwespen op zoek naar de larven van de witte vlieg, waarin ze met hun legboor eitjes leggen. De larve van de witte vlieg dient als voedsel voor de larve van de sluipwesp. Of er een goede parasitering is van de witte vlieg kunnen we vaststellen aan de hand van het aantal zwarte poppen die zich bevinden tussen de witte poppen en larven van de witte vlieg.
Sluipwespen worden best preventief ingebracht. Als we pas inbrengen als we de eerste witte vliegen zien wordt het moeilijk om nog een evenwicht tussen witte vlieg en sluipwesp op te bouwen. Soms kan het nodig zijn nog een tweede maal sluipwespen in te brengen als de eerste witte vliegen te zien zijn.


witte vlieg met eitjes

zwarte (geparasiteerde) poppen en witte poppen

de sluipwesp

Klanten die dit artikel kochten hebben ook onderstaande artikelen gekocht..

Uw ipadres is: 54.81.116.187
Copyright © 2018 Greenline.nl. Aangeboden door Greenline.nl